Pasta met kokkels

woensdag 19 december 2012

In Italië is het een populair gerecht; Spaghetti alle Vongole. In Nederland is het een stuk minder populair. Onterecht, want de kokkels kun je zelf verzamelen op ‘ t Wad waardoor dit gerecht een speciaal tintje krijgt. Hieronder het recept voor een kleine variant op de ‘Vongole-versie’. Binnen twintig minuten heb je een heerlijk gerecht!

Ingrediënten
1,5 kilo kokkels
een paar takjes tijm en marjolein
2,5 dl droge witte wijn
1 dl olijfolie
4 grote tenen knoflook, fijngehakt
4 eetl peterselie, fijngehakt
2 eetl marjolein, fijngehakt
1 eetl oregano, fijngehakt
versgemalen zwarte peper naar smaak
1 pak (500 gr) spaghetti of een andere pasta
Zout

Bereidingswijze
1. De kokkels onder koud stromend water wassen en schoon maken. Gooi gebroken en hele zware schelpen die vol zand zitten weg. Zet de kokkels een paar uur in zout water, dan spugen ze het zand uit.

2. Kokkels, wijn en takjes kruiden in een grote, afgesloten pan aan de kook brengen en laten koken tot alle schelpen open zijn. Schenk de schelpen vervolgens boven een kom door een zeef. Vocht bewaren!

3. Even laten afkoelen en vervolgens kokkels uit de schelp halen; kokkels apart zetten en schelpen weggooien. Per bord 3 kokkels in de schelp bewaren ter garnering.

4. Een grote pan water aan de kook brengen en hierin de pasta koken. Als er geen tijd was om de kokkels een paar uur in het zout te zetten, dan veel zout in het kookwater doen, wordt de pasta lekkerder door. Pasta ook niet te lang koken, al dente, omdat je later de pasta met kokkelvocht nog even nakookt.

5. In een grote, brede braadpan de olijfolie verhitten en knoflook hierin bakken tot die glazig is. Door een fijne zeef het kokkelvocht erbij schenken. Laat het vocht op een hoog vuur tot de helft indikken. De pasta afgieten als deze gaar is en samen met verse, fijngesneden kruiden aan de braadpan met kokkelvocht toevoegen. Een paar minuten al roerend laten sudderen en eventueel naar smaak zout en peper toevoegen.

6. In grote, diepe borden serveren, gegarneerd met de kokkelschelpen. Eet smakelijk!