Ondernemers stevenen af op goed MZI-seizoen

maandag 29 september 2014

De Mosselzaad-invanginstallaties (MZI’s) op de Waddenzee zijn bijna allemaal naar binnengehaald. Dat is een week of vier eerder dan vorig jaar. Dit komt mede door de goede weersomstandigheden.

De MZI-ondernemers moeten de drijvende touwconstructies naar binnenhalen voordat het stormseizoen begint. Het MZI-zaad wordt losgemaakt van de touwen en dan vervolgens naar de kweekpercelen getransporteerd in de Waddenzee.

Het MZI-zaad ligt inmiddels voor 95% op de percelen. Een enkele ondernemer is nog niet klaar met oogsten. Met name de invangnetten, die meerdere keren worden geoogst, zijn vaak wat later gereed.

Goede MZI-oogst
De resultaten met de MZI-oogsten zijn dit jaar (zeer) goed te noemen, doordat er relatief weinig zeesterren op de MZI’s zaten. Hierdoor zijn er niet zoveel mosselzaadjes opgevreten.

De mosselkwekers zijn blij met dit mosselzaad, want voor het tweede jaar op rij, is er op de vrije mosselbanken vrijwel geen nieuw mosselzaad op de bodem van de Waddenzee geboren.

Inmiddels hebben veel MZI-ondernemers schuren, loodsen, terreinkades en andere opslagruimten gehuurd om alles weer een winter op te slaan.

Geen najaarsvisserij
De Waddenunit heeft net een gezamenlijke bedrijfssurvey aan boord van de BRU 68 op mosselzaad achter de rug, maar er zijn geen noemenswaardige mosselzaadbanken gevonden. Er komt dit najaar dan ook geen najaars-mosselzaadvisserij in de Waddenzee. De kwekers zullen het alleen met het MZI-zaad moeten doen.

PRW begeleidt de transitie naar een meer duurzame vorm van mosselzaadvisserij in de Waddenzee.