Omstandigheden lijken gunstig voor mosselzaad

woensdag 4 juni 2014

De touwen van de MZI’s in de Zuidmeep (zuidelijk van Terschelling) zitten vol met mosselzaad. Dit blijkt uit een inventarisatie van de bemanning van de Stormvogel van de Waddenunit. De afmetingen zijn tussen de 0,2 – 0,9 millimeter.

De Stormvogel heeft ook gesleept met de mosselkor. In de Westmeep, Blauwe Slenk en op het Molenrak, nabij Harlingen. Hier is zeer fijn mosselzaad aangetroffen. Het is met het blote oog net (niet) te zien. Een vergrootglas biedt dan uitkomst. Op de foto hieronder zie je gewone mosselen, mosselzaad en een aantal van de zwarte vlekjes is zeer fijn mosselzaad.  

Voedselaanbod cruciaal
Vooral voor dit zeer kleine mosselzaad is het spannend of ze het overleven en uitgroeien tot mosseltjes, van 2 á4 centimeter. Dat wordt pas de komende weken duidelijk. Ze hebben in ieder geval het eerste stadium overleefd, omdat ze niet zijn opgegeten door garnalen of schelpdieren.

Het hangt er nu vanaf of er voldoende voedsel in het water is en blijft om al deze mondjes te vullen. Dan kunnen ze doorgroeien en voldoende kalk afzetten. Zo worden de doorzichtige mosseltjes uiteindelijk schelpdiertjes met een sterke schelp als bescherming.

Warme Waddenzee
Het water in de Waddenzee is al warm voor de tijd van het jaar, ruim 17 graden Celsius. Een mogelijke verklaring hiervoor is de relatief warme winter waardoor de temperatuur niet te ver is gezakt.  

De relatief warme temperatuur heeft als voordeel dat er veel voedsel (bruine algjes) in het water zit. En dat vergroot de kansen voor het mosselzaad om uit te groeien tot consumptiemossel.