Mosselzaadvisserij eerder gestopt

maandag 10 juni 2013

De mosselzaadvisserij in de Waddenzee is beëindigd. In totaal is er 213.000 mt. (21,3 miljoen kilo) opgevist. Aanzienlijk minder dan de toegestane 300.000 mt.

De voorzitters van de vissersverenigingen uit Yerseke, Bruinisse en Zierikzee zijn vrijwillig eerder gestopt. Een belangrijk argument is dat er te veel grondvuil werd meegevangen. Bovendien gaven de voorzitters aan dat als je zegt beheerst te vissen, dan moet je dat ook laten zien.

Daarnaast vielen de vangsten ook wat tegen. Tenminste, in maart waren de verwachtingen over een grote hoeveelheid nog hooggespannen. Uit een inventarisatie door MarinX/Imares lag er veel meer op de bestekken.

Hoogwater funest
Een mogelijke verklaring, aldus Nico Laros van de Waddenunit, zijn de hoge waterstanden van de laatste tijd. Eerder al werden tientallen vogelnesten in het Waddengebied overspoeld. Maar het hoge water heeft ook invloed op het mosselzaad. 
Vooral de instabiele stekken hebben last van het hoge water door een toename van de stroming. Onder het zaad ligt veel slik (mosselpoep) waardoor het makkelijker wegspoelt. 

Hoewel een enkele visser teleurgesteld is, zijn de meesten tevreden, omdat de kweekpercelen goed bezet zijn.

FOTO: Bemanning Stormvogel/Waddenunit

Film: transitie mosselvisserij