Mosselzaad op bodem valt vooralsnog tegen

woensdag 14 augustus 2013

De mosselzaadval op de bodem van de waddenzee valt tot nu toe tegen op de bekende ‘mosselhotspots’. Dit constateert de bemanning van de Waddenunit na een inspectietocht.

De Waddenunit controleerde de afgelopen dagen de volgende locaties: Visjagersgaatje, Zuidwest, Breesem, Omdraai, Doove Balg, Molenrak, Breezanddijk, Vlieter en het Inschot. Alleen in het Inschot is nieuw fijn mosselzaad (met Zeesla erop, zie foto) gevonden en voor de rest van de ” hotspots” (nog) niets.

Het seizoen is erg laat dit jaar, dus mogelijk dat er nog zaadval komt. Maar tot nu toe is de mosselzaadval 2013 op de bodem, in tegenstelling tot de resultaten bij de mosselzaadinvanginstallaties, geen topper.

Mosselzaadinvanginstallaties
Een aantal mosselkwekers (BRU 40, YE 42, YE 83, YE 157, YE 27, YE 79, WR 10) is deze week begonnen met het oogsten van het nieuwe mosselzaad vanaf de mzi’s gelegen in het Malzwin, Vogelzand (nabij Texel) en in de Zuidmeep (nabij Terschelling).

Schipper Bote Teerling van de YE 42 vertelde dat het mosselzaad ongeveer 1800 in een busje is aan het Vogelzand, terwijl het mosselzaad in het Malzwin iets fijner is ca. 2500 in een busje.

Het fijne mosselzaad wordt uitgezaaid op de percelen in de Vlieter, Texel, Inschot en nabij Terschelling.