Luister naar (of lees) The Wadden Logbook

donderdag 24 februari 2022

Een Italiaan komt naar de Waddenzee en staart er drie maanden naar. Nee, het is geen grap maar de kern van wat onze PRW-stagiaire Erika Compatangelo de afgelopen drie maanden heeft gedaan. Althans, als metafoor.

In haar derde jaar van de Bachelor International Relations and International Organization aan de Rijksuniversiteit Groningen deed Erika een stage bij PRW. De podcast The Wadden Logbook is het eindresultaat. Erika is geen expert en ook geen echte kenner van de Waddenzee, en doet zich ook niet zo voor. Juist dat maakt deze podcast zo verfrissend en de moeite waard om te beluisteren (of te lezen).

Waarom de Waddenzee?

Erika groeide op langs de kust van de Tyrreense zee en daardoor is de zee bekend terrein voor haar. Nu ze in Groningen studeert is de Waddenzee de dichtstbijzijnde zee en daarom was ze erg nieuwsgierig er meer over te weten te komen en greep ze de kans toen ze bij PRW haar stage kon volgen. En nog mooier is dat de stage een brug slaat tussen haar huidige studie, haar interesse in climate and ocean governance en het vervolg van haar studie. Ze gaat namelijk de master Climate Adaptation Governance aan de Rijksuniversiteit Groningen volgen.

De echo van PRW

Voor haar stage vroegen we haar een echo te maken van de werkzaamheden van PRW. Met als hoofdvraag : wat is de nalatenschap van PRW? Ze gaf hier invulling aan met de podcast The Wadden Logbook. In vijf hoofdstukken legt Erika in een notendop uit wat volgens haar de nalatenschap is. Om een tipje van de sluier te lichten: het beheer van een gemeenschappelijk goed kan erg uitdagend zijn omdat heel veel mensen er baat bij hebben. Erika is geen expert en ook geen echte kenner van de Waddenzee, en doet zich ook niet zo voor; dat maakt deze podcast juist zo verfrissend en de moeite waard om te beluisteren.

Luisteren of lezen

Zeker niet onbelangrijk: als je liever een meer klassiek formaat waardeert, dan kun je de reflectie hier uitgeschreven vinden. Links in de tekst leiden naar de gekoppelde (PRW)resultaten. Ga met de muis op een concrete verwijzing staan.

De instructies voor gebruik zijn als volgt:

  • Kies je favoriete versie;
  • Ga er rustig voor zitten;
  • Laat The Wadden Logbook je op reis nemen naar onbekende wateren.
  • En laat Erika en ons weten wat je ervan vond

Je vindt de podcast op ons YouTube kanaal:

Episode 1 – Introducing The Wadden Logbook

Episode 2 – Leave the spaghetti to the Italians

Episode 3 – The sauce needs a new cook part 1

Episode 3.1 – The sauce needs a new cook part 2

Episode 4 – Highly systemic and deeply personal

Episode 5 – Wake up call

Meer informatie:

Neem contact op met Erika Compatangelo: e.compatangelo@student.rug. Of met Michiel Firet: m.firet@staatsbosbeheer.nl.