Hoe kan het Groningse Waddenlandschap er in 2121 uitzien?

dinsdag 21 september 2021

Op maandag 27 september vanaf 16.00 uur start de tentoonstelling ‘Sponsland – de eetbare kust’ in de bibliotheek van Leens, in gemeente Het Hogeland. Het is één van de negen projecten van de ontwerpmanifestatie Sponsland. Programma naar een Rijke Waddenzee (PRW) was partner in dit project. Het is uitgewerkt voor de Klimaatadaptatieweek Groningen afgelopen januari en biedt interessante inzichten in de toekomst van de voedselproductie in de Waddenregio. De tentoonstelling is gratis te bezoeken t/m 8 oktober tijdens de openingstijden van de bibliotheek.

Sponsland

De gevolgen van klimaatverandering worden merkbaar voor ons allemaal. Perioden met droogte en hitte wisselen elkaar af met hoosbuien. Het zeewater stijgt en de bodem daalt. Hoe kunnen we het beste inspelen op dit veranderend klimaat?

De klimaatopgave komt geconcentreerd samen aan de Waddenkust, bijvoorbeeld in de provincie Groningen. Gecombineerd met diverse sociaaleconomische opgaven en het gegeven van een groeiende stad Groningen naast een krimpend Ommeland maakt dit de provincie een uitgelezen proeftuin. De ontwerpmanifestatie Sponsland zoomt in op een uitsnede van het Groninger landschap: over de Hondsrug en de Hunzevallei, via de stadsassen en de binnenstad, het Reitdiep en het Hogeland naar Schiermonnikoog.

Landschapsarchitecten uit binnen- en buitenland gingen de uitdaging aan. Ze dachten na over klimaatadaptief Groningen. Sponsland toont de resultaten: de expositie neemt je mee door een toekomstig Groningen. Een landschap waarin natuur en cultuur in balans zijn. Groener, rijker en (nog) aantrekkelijker.

De resultaten hiervan zijn te zien in verschillende tentoonstellingen op diverse locaties. Tijdens Let’s Gro van 5 tot en met 7 november is de volledige tentoonstelling te zien in het Forum in Groningen.

Meer informatie is te vinden op klimaatadaptatiegroningen.nl en sponsland.nl.