Geen Japanse Oesterboorders in de Waddenzee

maandag 18 januari 2016

In de Waddenzee zijn géén Japanse Oesterboorders gesignaleerd. Om dit zo te houden heeft de PO Mosselcultuur besloten voorlopig geen mosseltransporten van de Oosterschelde naar de Waddenzee toe te staan.

Hoewel het vervoersverbod al een paar maanden van kracht is, is de kwestie nu weer actueel geworden. De Provinciale Zeeuwse Courant meldde vrijdag 15 januari dat er exemplaren van deze roofslak in de Waddenzee zijn gevonden. Maar dit is onjuist. De PZC heeft het bericht inmiddels van de website afgehaald en een rectificatie geplaatst in de papieren versie.

In de Oosterschelde is de roofslak wel op meerdere plekken gevonden. Daar eet de oesterboorder zijn landgenoot, de Japanse oester, op. De slak boort een gat in de oesterschelp en slurpt hem leeg. Met name de jonge oesters zijn kwetsbaar.

Vervoersverbod
Om verspreiding naar de Waddenzee te voorkomen, zijn de mosseltransporten al in september stopgezet om te voorkomen dat de roofslak mee kan reizen naar de Waddenzee. Hoe lang het verbod, dat door de sector zelf is geinitieerd, nog nodig is, is niet bekend. De sector beraadt zich voortdurend op de consequenties en de beste manier om hier mee om te springen.

Rijke Waddenzee
Het Programma naar een Rijke Waddenzee ondersteunt het proces om de mosselvisserij in de Waddenzee te verduurzamen. Dit doet PRW door het inzetten van de secretaris en het aanjagen van innovaties.