Programma naar een rijke Waddenzee

Nieuwsbericht

maandag 30 april 2018

Fladder over Texel tijdens Wadden Vogelfestival

In mei gonst het op Texel van de vogels! Heel veel verschillende en vaak zeldzame soorten. Voor het derde jaar op rij laten Nationaal Park Duinen van Texel en het Vogelinformatiecentrum Texel de Texelse vogelrijkdom zien tijdens het Wadden Vogelfestival op 12 en 13 mei. Het Wadden Vogelfestival is de aftrap voor de Nationale Vogelweek van Vogelbescherming Nederland.

Tijdens het Wadden Vogelfestival op 12 en 13 mei staat heel Texel staat in het teken van vogels kijken en genieten van de natuur. Voor zowel vogelaars, natuurliefhebbers en vakantiegangers is er veel te beleven. Op verschillende strategische plekken in het Nationaal Park Duinen van Texel en langs de Vogelboulevard aan de oostkant van Texel zijn vogelkijkpunten ingericht. Op de uitkijkpunten staan vrijwilligers met telescopen paraat om alles over de aanwezige vogels en het prachtige natuurgebied te vertellen.

Bijzondere vogels
Vanaf elk uitzichtpunt zijn weer andere bijzondere vogels te zien. Bij de Geul in de zuidpunt kun je bijvoorbeeld de lepelaarskolonie bewonderen, bij de beroemde Slufter de vele eidereenden en bij de vuurtoren in het noorden volg je de vogeltrek. Met een beetje hulp kun je op een dag wel ruim 100 verschillende vogels ontdekken. Speciaal voor het Wadden Vogelfestival organiseert het Vogelinformatiecentrum dit weekend extra vogelexcursies. Ook kun je in het Vogelinformatiecentrum terecht voor een verrekijkershow.

Goede doel:  huiszwaluw
Bovendien start vrijdag 12 mei om middernacht de Texel Big Day, een spannende vogelrace waarin 15 teams van vogelaars 24 uur lang zoveel mogelijk vogelsoorten gaan bekijken. Op hun e-bikes kun je de teams overal op het eiland tegenkomen. De opbrengsten van de vogelexcursies en Texel Big Day worden ingezet om de huiszwaluwen op Texel te helpen. Op deze manier kunnen bezoekers gelijk wat terug doen voor de natuur waar ze van genieten.

Organisatie
Het Wadden Vogelfestival en Texel Big Day zijn een initiatief van het Vogelinformatiecentrum Texel en Nationaal Park Duinen van Texel, i.s.m. de Vogelbescherming, Natuurmonumenten Texel, Roots Magazine, Provincie Noord-Holland, Staatsbosbeheer en VVV Texel.

Bezoek voor meer informatie www.waddenvogelfestival.nl

Misschien wil je dit ook lezen?

donderdag 26 januari 2017

Flyway-telling in Afrika in volle gang

De flywaytelling in Afrika is een pittige opgave. Hier zijn namelijk niet zoveel vrijwillige vogelaars. De afstanden zijn bovendien groot en elke locatie kent specifieke problemen. Jaap van der Waarde van Wereld Natuur Fonds vertelt over zijn beleving in Kameroen.

meer lezen
maandag 9 mei 2016

Internationaal plan van aanpak moet broedvogels in de Waddenzee redden

Een internationaal plan van aanpak moet de stand van broedvogels op het Wad van Nederland, Duitsland en Denemarken verbeteren. Het CWSS heeft het plan geschreven. Voor het Programma naar een Rijke Waddenzee is het plan een welkome aanvulling.

meer lezen
donderdag 21 januari 2016

Midwintervogeltelling van belang voor kennis Flyway

Op Richel, een wadplaat in de Waddenzee, zijn afgelopen weekend 74.774 vogels geteld. De telling is uitgevoerd vanaf de Asterias. Het is al de tweede keer dat bemanningsleden van Rijkswaterstaat en de Waddenunit samen werken om deze telling mogelijk te maken.

meer lezen