Fish Passage Conference komt naar Nederland

donderdag 9 oktober 2014

Van 22 tot en met 24 Juni 2015 is Groningen gastheer van een internationale conferentie georganiseerd over het thema vismigratie. De conferentie wordt geopend door Minister Schultz van Haegen van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Van over de hele wereld gaan zo’n 400 vismigratiedeskundigen, technici en projectleiders kennis delen en workshops en excursies bijwonen.

Internationale sprekers uit  Australië, Zuid-Amerika, Europa, Azië en Noord-Amerika laten de deelnemers kennismaken met de laatste ontwikkelingen rond vismigratie en het belang van vrije migratieroutes. De nieuwste high-tech oplossingen voor vispassageproblemen worden getoond in Groningen. En er wordt een speciale ‘Talent Room’ voor studenten ingericht. Studenten kunnen hier kennismaken met experts. 

Thema’s van de internationale vismigratieconferentie
– werking van vispassages bij waterkrachtcentrales, sluizen en gemalen.
– toepassing van diverse onderzoekstechnieken (waaronder telemetrie) voor de werking van vispassages.
– ontwerp en beheer en onderhoud van vispassages
– het verwijderen van grote dammen in Noord-Amerika
– Europese Kader Richtlijn Water, stroomgebiedsplannen voor vismigratie en andere beleidsinstrumenten

Primeur voor Europa
Deze conferentie wordt georganiseerd door Sportvisserij Nederland, Wanningen Water Consult, Universiteit van Karlstad (Zweden), Waddenfonds, Project Ruim Baan voor Vissen en het Van Hall Instituut. Deze organisaties werken samen met twee Amerikaanse Universiteiten en de Bio-engineering sectie van de American Fisheries Society.

Het is de vijfde keer dat de Vismigratieconferentie wordt georganiseerd, maar het is voor het eerst in Europa; Groningen om precies te zijn. Het Programma naar een Rijke Waddenzee is één van de ondersteuners van de Conferentie.