Dijksma bezorgd over visstand Waddenzee

dinsdag 4 augustus 2015

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken maakt zich zorgen over de visstand in de Waddenzee. ,,De trends zijn al vanaf de jaren tachtig niet goed. Dit geeft reden tot echte zorg.”

Dijksma zei dit in reactie op Kamervragen. Dit debat vond plaats op 10 juni, maar het verslag is sinds gisteren (3 augustus) online.

Dijksma ging ook in op het werk van het Programma naar een Rijke Waddenzee. ,,Op dit moment ontwikkelen we de zogenaamde visstrategie die meer zicht moet geven op maatregelen die bijdragen aan het behoud en de verbetering van de visfauna.”

Toekomst mét vissers
PRW werkt aan een rijke Waddenzee voor natuur én mens bevestigde Dijksma. ,,Het idee dat er geen vissers meer op de Waddenzee zijn, past niet in mijn toekomstbeeld. Dat is niet houdbaar.”

Waddenfonds
Ook waren er Kamervragen over de verduurzaming van de visserij. ,,We willen met de garnalenvissers en anderen komen tot de stapsgewijze sluiting van gebieden om het natuurlijk herstel een kans te geven”, legde Dijksma uit. ,,We zoeken naar een evenwicht. Uitkoop is heel ingewikkeld, omdat we daarmee in de problemen komen. Het Waddenfonds heeft de coördinatie. Die kant is dus elders belegd.”