Strenge controles bij mosseltransport naar Waddenzee

maandag 23 december 2013

Het overbrengen van mosselzaad/halfwas mosselen van Zeeland naar de Waddenzee is sinds enkele weken toegestaan, onder strikte voorwaarden. En daar wordt streng op gecontroleerd door de Waddenunit.

Tijdens de reis van Zeeland naar de Waddenzee, moet de lading mosselen twee keer worden gespoeld met zoet water. De schepen zuigen de ruimte vol met zoet water, waardoor ongewenste organismen (exoten) dood gaan en niet in de Waddenzee terecht komen.

Bij aankomst in Kornwerderzand, meet de Waddenunit met een zogenaamde EGV-meter hoe zoet het water is. Hoe zoeter het water, hoe groter de kans dat schadelijke organismen de reis niet hebben overleefd. Als het water dus zoet genoeg is dan mag het schip door naar de volgende stop.

De YE-38 wil graag het mosselzaad uit de Oosterschelde naar de percelen op de Waddenzee brengen. FOTO: N.Laros/Waddenunit

De expert op het gebied van exoten, Arjen Gittenberger, controleert vervolgens of er toch nog ongewenste organismen in de lading aanwezig zijn. Is dit het geval, dan moet de lading terug naar Zeeland. Is het akkoord, dan mag hij door naar het Wad.

Op de foto’s zien we de YE 38 die mosselzaad verzaaide van (Oosterschelde)Hammen 56 naar het Inschot 58 (Waddenzee). De verzaaide hoeveelheid bedroeg 1200 mt zaad. Alles bleek in orde en hij kon dus verder.

Een bak vol mosselzaad. Het water is zoet genoeg. FOTO: N.Laros/Waddenunit

FOTO’S: Nico Laros/Waddenunit