Smaakvolle mosselen bij opening van mosselseizoen

woensdag 24 juli 2013

Het mosselseizoen is geopend. Door het mooie weer van de afgelopen weken is de kwaliteit van het schelpdiertje met sprongen vooruitgegaan. Dat resulteert nu in een zachte zilte smaak van deze lekkernij.

Het mosselseizoen begint officieel met de veiling in Yerseke van de eerste oogst van het nieuwe seizoen. In de afgelopen jaren begon het seizoen meestal enkele weken eerder. Dit jaar hadden de mosselen door het koude voorjaar meer tijd nodig om te groeien tot de gewenste kwaliteit.

Vorig seizoen passeerden circa 65 miljoen kilo mosselen de veiling in Yerseke. Voor dit jaar wordt een oogst verwacht van vergelijkbare omvang. In totaal zijn circa 70 kwekers betrokken bij het oogsten van de schelpdieren.  

De meeste mossels worden in de Waddenzee gevangen en opgekweekt in de (schonere) zeeuwse wateren. In de Waddenzee worden mosselen niet alleen van de bodem afgehaald, maar ook ingevangen via mosselzaadinvanginstallaties (MZI’s). Deze innovatieve vangstmethode is duurzamer omdat het de bodem met rust laat. Op onderstaande foto zie je mosselzaad aan een touw varierend tussen de 0.3 milimeter en 1,5 centimeter. 

Hangcultuur
Dat het seizoen pas woensdag officieel begint, betekent niet dat de liefhebbers in Nederlandse en Belgische restaurants geen mossels konden nuttigen. In een aantal restaurants zijn al zogenoemde hangcultuurmosselen verkrijgbaar. Die zijn over het algemeen altijd enkele weken eerder rijp dan de ‘gewone’ mosselen van de bodem.