Paddenstoelen met zeekraal en limoen

woensdag 19 december 2012

Dit is een vegetarisch (bij)gerecht, met een vleugje Wadden op de achtergrond, door de zeekraal. Heel geschikt voor 2e of 3e kerstdag, of misschien voor oudejaarsavond. Je kunt de paddenstoelen uit de schappen van de supermarkt halen of, voor wie het aandurft, ze zelf rapen uit het (duin)bos!

Ingrediƫnten
Reken op minimaal 200 gram paddestoelen per persoon; ik geef de hoeveelheid voor een gezelschap van 6 tot 8 personen.
400 gram champignons (liefst van die kleintjes)
400 gram kastanjechampignons
300 gram shiitake
400 gram oesterzwam
200 gram enoki
160 ml olijfolie
30 gram tijm (gehakt)
10 teentjes knoflook (gekneusd)
100 gram platte peterselie (geknipt)
6 kaneelstokjes (heel)
20 gram grof zeezout
Zwarte peper (grof gemalen of in de vijzel stuk gewreven)
60 ml limoensap
100 gram zeekraal (van de harde stelen af, en even geblancheerd)

Bereidingswijze
1. Maak alle paddestoelen klaar voor gebruik: afborstelen, afvegen, klein stukje voet er af. (Niet wassen!)

2. Een grote koekenpan (of braadpan) op het vuur, niet te heet, olijfolie er in en warm laten worden. Tijm, knoflook, peterselie, kaneelstokjes, zout en peper er bij.

3. Champignons, kastanjechampignons, en shiitake op het mengsel leggen, niet roeren. Het vuur hoog en 5 minuten koken.

4. Dan even flink schudden (Door de pan alleen te schudden blijft de tijm een beetje onderin liggen maar krijg je wel alle aroma’s mee.), en de oesterzwammen (of welke andere paddestoelen u gevonden hebt) erbij. Alleen de pan even schudden, en nog eens 3 minuten koken.

5. Van het vuur af, de enoki toevoegen, het limoensap en daarna de zeekraal. Weer flink schudden, proeven (zout en peper?) en klaar is kees.

Verrukkelijk met echt goed brood om de sappen mee op te deppen!