By the way

donderdag 14 november 2019

’s Ochtends is het stil bij ons aan de ontbijttafel. De pap of muesli wordt opgelepeld, de boterhammen voor de middag gesmeerd. De krant wordt gelezen en de nieuwssites gescand. Ik vond het maar raar dat mijn vader artikelen uit de krant scheurde en apart legde. ‘Die ga ik later nog lezen’. Ja, ja. Maar och, ik doe toch eigenlijk niet anders als ik een link bewaar? Het leuke aan ‘de krant lezen’ vind ik dat je ook een soort meta-indruk krijgt van wat er gaande is. Let maar eens op, kijk eens naar de opmaak van twee pagina’s naast elkaar. Ik weet niet hoe ze het daar doen bij de redactie, maar soms is het heel krachtig. Berichten met volkomen verschillende onderwerpen, schouder aan schouder, die samen een kracht in of een klacht over de samenleving laten zien.

BTW

Belasting op Toegevoegde Waarde; BTW. Wie durft daar nu over te schrijven? Ik niet. Ik ben heel blij dat er zeer kundige collega’s zijn die weten hoe die ‘moet worden verrekend’. Een artikel over de rederij MSC trok mijn aandacht. De reder van het schip MSC Zoë, ja die van de containerramp begin dit jaar, is niet bereid de Belasting Toegevoegde Waarde op de kosten van de opruiming te betalen. Even hoopte ik dat de redenatie was dat zij de Waddenzee Waarde hebben ontnomen, in plaats van toegevoegd. Maar nee, het ging er om dat ze de overheid niet dubbel willen vergoeden.

Korting

Waddenfonds, regiodeals, nieuwe investeringen in de natuur om het stikstofprobleem op te lossen, een deel van de gasbaten naar de regio. De grote bedragen zijn niet van de lucht. Ik prijs ons gelukkig dat door de Commissie Meijer er sinds 2007 serieus budget is om het goede te doen voor mens en natuur in het Waddengebied. Toch benijd ik niet de mensen die voor een natuurproject subsidie vragen. Een goed doordacht en uitgevoerd natuurproject heeft veel toegevoegde waarde voor het Waddengebied. En om dat te realiseren zijn vaak marktpartijen nodig. En dan komt er 21% op de kostprijs bij. Dat is geen belasting op de toegevoegde waarde, maar een ordinaire korting van 21%. Korting op een overheidssubsidie die is bedoeld om doelen voor de samenleving te realiseren.

Belonen

‘Niet alles kan’ luidt het advies van de commissie Remkes. ‘“We leven in een kanteltijd”, zegt Philipp Blom (Hamburg 1970), internationaal gereputeerde filosoof en historicus.’, zo kondigt De Correspondent een gesprek met hem aan. We staan aan de vooravond van grote veranderingen in de manier waarop we dingen doen, zaken aanpakken. Ik heb een simpele wens. Regel dat ‘daar waar de Natuurwet geldt’ een nieuw BTW-regime gaat gelden; Beloning van Toegevoegde Waarde. Een structurele bijdrage van de overheid er bij, in plaats van terugpompen. Mag tegen het lage tarief van negen procent.