Wad zie jij?

UNESCO heeft unieke kernwaarden benoemd voor het trilaterale Waddengebied die nergens anders ter wereld zo te beleven zijn. Behoud en het ontwikkelen van en versterken van deze bijzondere waarden is dan ook een belangrijk aspect voor de Waddenzee. Het bevorderen van de (landschappelijke) kernwaarden heeft niet alleen betrekking op nieuwe ontwikkelingen. De vraag is tevens hoe we willen omgaan met ontwikkelingen/objecten vanuit het verleden waarvan we vinden dat deze niet meer passen bij het gebied als Werelderfgoed op de langere termijn (2050). We zouden ook niet bang moeten zijn deze ongewenste landschappelijke elementen de komende periode te verwijderen of te verduurzamen, met als gevolg dat we juist de kwaliteit van het gebied versterken. Te denken valt bijvoorbeeld aan boorplatformen en leegstaande (haven) gebouwen die niet meer passen in het Waddenlandschap van 2050.

Aanleiding
Programma naar een Rijke Waddenzee (PRW) zet zich in de kernwaarden en beleving van ons Waddengebied te behouden, te bevorderen en verder te ontwikkelen. Dit vraagt niet alleen om een kritische kijk naar nieuwe ontwikkelingen, maar ook goed te kijken naar het bestaande. Hoe ziet onze ruimtelijke omgeving er nu uit, wat valt ons op en welke gebouwen, objecten en (braakliggende) terreinen hiervan passen eigenlijk niet (meer) bij onze gezamenlijke kernwaarden en zouden we op termijn afscheid van moeten nemen of duurzame herbestemming moeten krijgen. Hierover valt natuurlijk altijd te twisten en dat is juist goed! Programma naar een Rijke Waddenzee wil graag de discussie hierover aanjagen vanuit uw perspectief en gevoel bij wat een Werelderfgoed is of zou moeten zijn en uw beleving over wat hierbij aansluit, maar ook vooral wat niet (meer) past.

Wad zie jij? is een initiatief van Programma naar een Rijke Waddenzee en draagt bij aan het thema Versterken Kernwaarden Werelderfgoed.

Spelregels
Op wadziejij.nl kun zelf stemmen op plekken of objecten waar volgens jou over verder gepraat moeten worden. Klik op ‘stem’ en vul je gegevens in. Vergeet ook je motivatie niet, anders telt je inzending niet. Je kunt ook zelf nomineren. Klik dan op ‘nomineer zelf’, vul ook hier je gegevens in en laat een motivatie achter. Vergeet ook de foto niet!

Wie bepaalt of mijn nominatie online komt?
Zodra jij een plek/gebouw/object nomineert, beoordelen wij jouw nominatie. We bekijken of jouw suggestie goed gemotiveerd is en aansluit bij het project.

Tot wanneer kan ik stemmen of nomineren?
Tot half februari 2020 zal de website online zijn. Tot die tijd kun je zowel stemmen als nieuwe gebouwen of plekken nomineren.

Wat gebeurt er met mijn stem of nominatie?
In het voorjaar van 2020 organiseert het PRW een speciale bewonersconsultatie waar we verder praten over de ingezonden nominaties en gebouwen of plekken met de meeste stemmen. Alle bewoners die een motivatie hebben achter gelaten en bij het stemmen of nomineren beide vinkjes hebben aangevinkt, zijn van harte uitgenodigd om samen met het PRW en verschillende experts verder te praten over zijn/haar ideeën. Meer informatie over het event volgt.

Stemmen dus?
Zeker! Ga snel naar wadziejij.nl!