Windwerk

De aan- en afvoer van zand en slib is een van de belangrijkste redenen waarom de Waddenzee de status van Werelderfgoed heeft gekregen. En toch weten we er maar verrassend weinig van.

Met het project Windwerk op het festival Oerol (Terschelling) wil PRW de morfologie van de Wadden beter zichtbaar maken. Landschapsarchitect Bruno Doedens van SleM (Stichting Landschapstheater en Meer) bedacht het idee voor het project, in samenwerking met Oerol/Sense of Place. Ook partijen als Staatsbosbeheer, Rijkswaterstaat en de universiteit van Wageningen doen aan Windwerk mee.

Windwerk bevindt zich op het strand van Terschelling. Het is een tijdelijk en tot de verbeelding sprekend landschap van honderd bij driehonderd meter. Het bestaat uit geometrische vormen van helmgras en strobalen. De rechthoekige vormen zijn geïnspireerd op de tekeningen van M.C. Escher. Door het werk van de wind groeit het veld langzaam aan uit naar een duinlandschap met natuurlijke vormen.
Met Windwerk willen de betrokken partijen via cultuur de landschapsvormende processen meer onder de aandacht brengen.

Het project past als natuur-cultuurexperiment perfect binnen de kaders van dynamisch kustbeheer. Daarnaast is het ook gewoon een leuke manier om de werking van natuurkrachten in dit Werelderfgoed te ervaren (zeker tijdens Oerol, van vrijdag 10 tot en met zondag 16 juni 2016).