Programma naar een rijke Waddenzee

Project

Windwerk

De aan- en afvoer van zand en slib is een van de belangrijkste redenen waarom de Waddenzee de status van Werelderfgoed heeft gekregen. En toch weten we er maar verrassend weinig van.

Met het project Windwerk op het festival Oerol (Terschelling) wil PRW de morfologie van de Wadden beter zichtbaar maken. Landschapsarchitect Bruno Doedens van SleM (Stichting Landschapstheater en Meer) bedacht het idee voor het project, in samenwerking met Oerol/Sense of Place. Ook partijen als Staatsbosbeheer, Rijkswaterstaat en de universiteit van Wageningen doen aan Windwerk mee.

Windwerk bevindt zich op het strand van Terschelling. Het is een tijdelijk en tot de verbeelding sprekend landschap van honderd bij driehonderd meter. Het bestaat uit geometrische vormen van helmgras en strobalen. De rechthoekige vormen zijn geïnspireerd op de tekeningen van M.C. Escher. Door het werk van de wind groeit het veld langzaam aan uit naar een duinlandschap met natuurlijke vormen.
Met Windwerk willen de betrokken partijen via cultuur de landschapsvormende processen meer onder de aandacht brengen.

Het project past als natuur-cultuurexperiment perfect binnen de kaders van dynamisch kustbeheer. Daarnaast is het ook gewoon een leuke manier om de werking van natuurkrachten in dit Werelderfgoed te ervaren (zeker tijdens Oerol, van vrijdag 10 tot en met zondag 16 juni 2016).

Nieuws over dit project

dinsdag 28 maart 2017

Windwerk: een nieuwe manier van strandontwikkeling?

Onderzoekers en studenten van de Universiteit Wageningen zijn in 2016 gestart met het in kaart brengen van het effect van het inplanten van helmgras op het strand van Terschelling. Het project is bekend als Windwerk. De eerste resultaten zijn nu bekend.

meer lezen
maandag 14 november 2016

WindWerk op Terschelling mag langer blijven staan

Het project WindWerk mag langer blijven staan, in elk geval tot einde van dit jaar.WindWerk bevindt zich op het strand van Terschelling en bestaat uit geometrische vormen van helmgras en strobalen.

meer lezen
dinsdag 24 mei 2016

PRW actief in Windwerk Oerol

De aan- en afvoer van zand en slib in de Waddenzee is uniek in de Wereld. Het is één van de belangrijkste redenen waarom dit gebied is benoemd tot Werelderfgoed. Toch weten we er verrassend weinig van.

meer lezen