Programma naar een rijke Waddenzee

Project

Verkenning pierenwinning Waddenzee

Pieren zijn het meest gebruikte aas in de zeesportvisserij op de Wadden en langs de Noordzeekust.  De pieren worden verkocht aan de zeesportvisserij. Ook sportvissers zoeken op droogvallende wadplaten naar pieren voor eigen gebruik.

De manier waarop de pieren worden gewonnen, geeft op korte termijn verstoring van het bodemleven. Na zo’n vijf jaar is het bodemleven vervolgens weer hersteld naar het oude niveau.

PRW wil verkennen of, en zo ja hoe de pierenwinning kan loskomen van de wadbodem. Doel is te komen tot een zo optimaal mogelijke ontwikkeling van de wadbodem, met blijvend perspectief voor de betrokken ondernemers. In het project zal ook worden gekeken naar de impact van hobbymatige pierenwinning.

Het project moet nog worden opgestart.

Nieuws over dit project

maandag 23 november 2015

Grote riffen van schelpkokerwormen op het wad

In het middendeel van de Waddenzee, tussen Terschelling en Schiermonnikoog, heeft de Waddenunit grote riffen schelpkokerwormen (lanice conchilega) gevonden. In totaal gaat het om tientallen riffen. Sommige riffen zijn meer dan 100 hectare groot. Dergelijke aantallen en hoeveelheden zijn bijzonder.

meer lezen