Zweedse universiteit helpt bij Vismigratierivier

woensdag 23 april 2014

De Universiteit van Karlstad (Zweden) gaat meehelpen bij het opzetten van de monitoring van de effectiviteit van de Vismigratierivier door de Afsluitdijk.

Toen de projectgroep van de Vismigratierivier (VMR) contact zocht met de Zweden waren deze gelijk enthousiast. De faculteit Biologie van de Zweedse Universiteit timmert internationaal de laatste jaren aan de weg als het gaat om kennis over het thema vismigratie. Zij willen graag hun kennis delen en zich internationaal profileren.

De Universiteit levert naast kennis ook zelf een financiële bijdrage (ca. €10.000) aan het ontwikkelen van de monitoringsopzet voor de Vismigratierivier. ,Maar we willen vooral hun kennis gebruiken om te weten hoe effectief de Vismigratierivier is als deze eenmaal gebouwd is”, vertelt Herman Wanningen van de Projectgroep VMR.

Monitoring belangrijk
,,De Zweden zijn specialisten als het gaat om vragen zoals; waar kun je het beste meten, wanneer moet je meten en hoe vaak?” zegt Wanningen. ,,Door hun jarenlange ervaring kunnen zij ons hier prima bij helpen.”

Een gedegen uitwerking van de monitoring is belangrijk omdat zo de effectiviteit van de Vismigratierivier kan worden gemeten. ,,Je kunt dan bijsturen als het nodig is. Stel de stroomsnelheid is te hoog bij de ingang van de VMR. Dan kun je heel gericht een maatregel nemen om daar de snelheid wat af te remmen. Daarom is monitoring zo belangrijk.”

Rijke Waddenzee
Het Programma naar een Rijke Waddenzee trekt in opdracht van De Nieuwe Afsluitdijk het project rondom de Vismigratierivier door de Afsluitdijk. Begin 2013 bleek uit een haalbaarheidstudie dat de VMR kan werken en financieel haalbaar is. In het najaar van 2014 moet de bestuurlijke beslissing vallen of het project gerealiseerd gaat worden.