Wereldvismigratiedag ook in Waddenzee

dinsdag 14 januari 2014

Op 24 mei wordt de ‘eerste’ Wereld Vismigratiedag georganiseerd. Op meer dan honderd plekken over de hele wereld is er dan aandacht voor vispassages. Ook in de Waddenzee.

Wat er precies wordt georganiseerd voor de Waddenzee is nog onderwerp van gesprek. Maar er wordt ingezet op een ‘belevingservaring’ langs de Afsluitdijk. Uiteraard is er dan ook aandacht voor de Vismigratierivier door de Afsluitdijk. PRW trekt de Vismigratierivier in opdracht van “De Nieuwe Afsluitdijk”.

De vismif=gratierivier is wereldwijd een aansprekend plan voor vismigratie Wereldwijd zijn er nu al ruim 100 activiteiten, van Nieuw Zeeland tot aan Canada. Uiteindelijk doel is zo’n 250 activiteiten te organiseren. In Zuid-Afrika is er bijvoorbeeld een speciaal trainingsweekend over Vismigratie en in het Kruger National Park kun je een kanotocht maken langs alle vispassages.

Door het mondiale karakter moet de aandacht voor dit evenement worden vergroot. Zo wil de organisatie (onder andere Herman Wanningen) extra aandacht trekken en de bewustwording vergroten. Door dijken en dammen leven mensen weliswaar veiliger, maar het zijn voor vissen vaak onneembare vestigingen. Vispassages zijn dan essentieel voor overleving.

http://www.worldfishmigrationday.com/home#.UtVQCNJ5N-I