Programma naar een rijke Waddenzee

Nieuwsbericht

woensdag 15 februari 2017

Werelderfgoed-logo het gezamenlijk beeldmerk van de inzet op de Wadden

Bewoners, bedrijven en toeristen in het Waddengebied gaan vanaf 2017 duidelijk merken dat de beheerders van het Waddengebied steeds beter samenwerken. De beheerders gaan actief het Waddenzee Werelderfgoed-logo gebruiken om de gezamenlijke herkenbaarheid te vergroten en de unieke waarden van het gebied uit te dragen.

De 15 beheerorganisaties in het Waddengebied krijgen tal van middelen om de herkenbaarheid van het gebied als Werelderfgoed te vergroten én eenheid uit te stralen. Zo worden onder andere het rijdend en varend materieel en de kantoren van betrokken organisaties voorzien van het Werelderfgoed-logo.

De beheerders zijn trots op de bijzondere status van UNESCO Werelderfgoed van de Waddenzee. Dit is recentelijk nogmaals onderstreept door het feit dat de Waddenzee uitgeroepen is tot het mooiste natuurgebied van Nederland. De unieke waarden van dit gebied vragen ook om samenwerking in beheer.

De 15 beheerorganisaties in het Waddengebied werken sinds 2014 samen aan het verbeteren van het beheer in het Waddengebied met als doel om zo veel mogelijk als één beheerder te werken. Er is op dit moment een gezamenlijke website www.waddenzee.nl, waar onder andere alle vergunningen zichtbaar zijn.

Uitnodiging
De eerste Werelderfgoed-uitingen is woensdag 15 februari 2017 uitgedeeld op het inspectieschip “De Asterias” in Harlingen. Dit is een schip waarmee de Rijksoverheid haar beheertaken op de Waddenzee uitvoert.

Eerste Werelderfgoed-uitingen uitgedeeld op inspectieschip “De Asterias”

Gezamenlijk logo
De openingshandeling werd verricht door Sieben Poel, hoofd-ingenieur directeur van Rijkswaterstaat Noord-Nederland. Hij is de voorzitter van het Opdrachtgeverscollectief Beheer Waddenzee dat toeziet op de samenwerking tussen de beheerders. Sieben Poel:

“We werken allemaal in en voor het Werelderfgoed Waddenzee. Samenwerken met 15 organisaties is niet altijd eenvoudig. Maar het behoud en ontwikkeling van het Werelderfgoed is gebaat bij sterke samenwerking tussen beheerders. Ook de medewerkers van de betrokken organisaties zetten zich daar voor in. Een gezamenlijk logo onderstreept de gezamenlijke belangen en zorgt dat we het Werelderfgoed Waddenzee meer zichtbaar maken.”

Beheerders Waddenzee
Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, – Economische Zaken en –Defensie, Rijkswaterstaat, de samenwerkende natuurorganisaties (It Fryske Gea, Groninger Landschap, Landschap Noord-Holland, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten), de drie Waddenprovincies (Fryslân, Groningen en Noord-Holland), de Waddenzee- en Waddenkustgemeenten samen en de Particuliere Oevereigenaren.

rapporten en documenten in dit thema

 • woensdag 15 februari 2017

  Plaatsen Waddenzee Werelderfgoed-logo

  Groot formaat foto lancering Waddenzee Werelderfgoed-logo Beheer Waddenzee (JPEG 7MB)

  naar rapport
 • woensdag 15 februari 2017

  Lancering Waddenzee Werelderfgoed-logo

  Groot formaat foto lancering Waddenzee Werelderfgoed-logo Beheer Waddenzee (JPEG 7MB)

  naar rapport

Misschien wil je dit ook lezen?

dinsdag 4 december 2018

Landschapsbiografie ontwikkeld over het Waddengebied

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en Staatsbosbeheer hebben een Landschapsbiografie ontwikkeld van het Waddengebied. Wat zijn de unieke historisch-landschappelijke kenmerken van dit gebied?

meer lezen
dinsdag 23 januari 2018

Verkenning naar één Beheerautoriteit Waddenzee

De ministers Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) en Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) laten een verkenning uitvoeren naar 1 beheerautoriteit voor de Waddenzee. Dit melden zij in een brief aan de Tweede Kamer.

meer lezen
maandag 22 mei 2017

Wadden in Beeld 2016 beschikbaar

Na de primeur van vorig jaar is de tweede uitgave van het jaaroverzicht Wadden in Beeld 2016 gepubliceerd en aangeboden aan Bas Eenhoorn, voorzitter van het Regiecollege Waddengebied. De publicatie biedt een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van levende natuur, het beheer en het gebruik van werelderfgoed Waddenzee over het jaar 2016

meer lezen
woensdag 19 april 2017

Film over de Waddenzee uit 1988 opgedoken

Naar aanleiding van een recent uitgekomen documentaire over de Waddenzee, dook Harry Bron in zijn familiearchief. De documentaire deed hem denken aan een soortgelijke film die wijlen zijn schoonvader Jan Wiegel ooit maakte in opdracht van Rijkswaterstaat.

meer lezen
woensdag 8 februari 2017

Gezamenlijke actie vóór plastic vrije Waddenzee

Alle natuurbeheerders in het Waddengebied gaan in de komende twee jaar gezamenlijk aan de slag om het plastic probleem in Werelderfgoed Waddenzee aan te pakken.

meer lezen
maandag 19 december 2016

Nieuwe brochure ‘Op een onbewoond eiland in de Waddenzee’

Onbewoonde eilanden spreken bijna altijd tot de verbeelding. Een nieuwe publieksbrochure geeft samen met online informatie een uniek overzicht van de 10 onbewoonde Waddeneilanden en zandplaten in Werelderfgoed Waddenzee.

meer lezen
donderdag 31 maart 2016

Opdrachtgeverscollectief Beheer Waddenzee presenteert eerste jaarrapportage Wadden in Beeld

Het Opdrachtgeverscollectief Beheer Waddenzee (OBW) heeft de eerste jaarlijkse rapportage Wadden in Beeld  overhandigd aan de  Tweede Kamer.

meer lezen