Wadvaarderstrofee naar Waddenvereniging

maandag 22 februari 2016

De Waddenvereniging heeft dit jaar de Wadvaardersbokaal gewonnen. De natuurorganisatie ontving de prijs onder meer vanwege haar jarenlange inzet voor het gebied.

De wisselbokaal werd afgelopen zaterdag uitgereikt tijdens de Jaarlijkse Ledenvergadering, die deze keer in Harlingen was.  De trofee wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon of instantie die bijzondere verdiensten heeft verricht voor de doelstelling van de Wadvaarders: “Vrij en verantwoord varen op het Wad”.

Het afgelopen jaar won het Programma naar een Rijke Waddenzee de prijs. Die kreeg het vanwege de rol in dynamische zonering (gebieden gericht sluiten of openhouden afhankelijk van hoe de natuur er voor staat).

Werelderfgoed Waddenzee
Programmamanager Hendrikus Venema van PRW mocht derhalve een nieuw element toevoegen aan de kleurrijke bokaal. Dat werd een speldje van Werelderfgoed Waddenzee om zo ook de nadruk te leggen op de unieke natuurwaarden van dit gebied.

,,Wij zijn als allemaal, wadvaarders, bewoners en gebruikers, ambassadeurs van het Werelderfgoed en dragen, bewust en/of onbewust bij aan meer bekendheid van het merk ‘Waddenzee’, zei Venema voor de volle zaal. ,,We hebben goud in handen, ook in relatie tot Leeuwarden Culturele Hoofdstad wat een mooi podium kan zijn voor de Wadden in 2018. Want wat is nu mooier dan het wad te beleven vanaf het wad!”

Wadvaarderstrofee
De Wadvaarderstrofee wordt sinds 1990 uitgereikt. In het verleden hebben ondermeer Lutz Jacobi (Tweede Kamerlid), Siem Jansen (gedeputeerde), de Waddenunit en Rijkswaterstaat de prijs gewonnen. De trofee bestaat uit een stuk drijfhout op een sokkel. Elke winnaar moet daar dan een Waddenzee-attribuut aan ophangen.