Waddenvisser vindt zeepaardje bij garnalenvangst

woensdag 12 september 2018

Tijdens het garnalenvissen op de Oostereems, nabij Borkum, heeft de ZK-13 een zeepaardje opgevist. Hoewel het er op lijkt dat zeepaardjes vaker voorkomen in het Waddengebied is de vangst ervan nog steeds bijzonder.

Pieter Visser was in elk geval blij verrast met de vondst. ,,Ja het is een mooi beestje om te zien. Maar je pikt ‘m er niet zomaar tussen uit. Tussen al die grijze garnalen.”

Toen de vis (een zeepaardje is een vis) werd ontdekt, is hij gelijk uit de sorteerbak gehaald. Hij is vervolgens een tijdje in een emmer met zeewater bewaard, met een touwtje erin, zodat het diertje zich kon vast klemmen.

Zeepaardje_Waddenzee_Pieter Visser

Bijzonder  zeepaardje

Pieter Visser spreekt van een enorm toeval. Hij vist maar een paar weken per jaar, als hulp in de zomerperiode. ,,Vorig jaar hebben we er ook al één gevangen. Toen bij Ameland.”

Biologen denken dat het Waddengebied door de klimaatverandering een aantrekkelijker gebied wordt voor het zeepaardje. Voor Visser is het moeilijk om te bepalen hoe bijzonder het nu precies is. ,,Een maat van mij vist al tientallen jaren, dag in dag uit, maar heeft er nog nooit één gevangen. Terwijl een andere collega aangaf vorige week nog zeepaardje te hebben gevonden.”

Nadat de garnalenvangst was verwerkt en de meeuwen weer waren verdwenen, is het zeepaardje levend teruggezet.