Programma naar een rijke Waddenzee

Nieuwsbericht

woensdag 12 september 2018

Waddenvisser vindt zeepaardje bij garnalenvangst

Tijdens het garnalenvissen op de Oostereems, nabij Borkum, heeft de ZK-13 een zeepaardje opgevist. Hoewel het er op lijkt dat zeepaardjes vaker voorkomen in het Waddengebied is de vangst ervan nog steeds bijzonder.

Pieter Visser was in elk geval blij verrast met de vondst. ,,Ja het is een mooi beestje om te zien. Maar je pikt ‘m er niet zomaar tussen uit. Tussen al die grijze garnalen.”

Toen de vis (een zeepaardje is een vis) werd ontdekt, is hij gelijk uit de sorteerbak gehaald. Hij is vervolgens een tijdje in een emmer met zeewater bewaard, met een touwtje erin, zodat het diertje zich kon vast klemmen.

Zeepaardje_Waddenzee_Pieter Visser

Bijzonder  zeepaardje

Pieter Visser spreekt van een enorm toeval. Hij vist maar een paar weken per jaar, als hulp in de zomerperiode. ,,Vorig jaar hebben we er ook al één gevangen. Toen bij Ameland.”

Biologen denken dat het Waddengebied door de klimaatverandering een aantrekkelijker gebied wordt voor het zeepaardje. Voor Visser is het moeilijk om te bepalen hoe bijzonder het nu precies is. ,,Een maat van mij vist al tientallen jaren, dag in dag uit, maar heeft er nog nooit één gevangen. Terwijl een andere collega aangaf vorige week nog zeepaardje te hebben gevonden.”

Nadat de garnalenvangst was verwerkt en de meeuwen weer waren verdwenen, is het zeepaardje levend teruggezet.

Misschien wil je dit ook lezen?

dinsdag 30 oktober 2018

Paneldiscussie over de toekomst van de visserij in de Waddenzee

Tijdens het Noordelijk Filmfestival zal op zaterdagavond 10 november de documentaire Zwitserse Kust in première gaan. Filmproductiebedrijf DOXY en de Waddenacademie grijpen deze première aan om een gesprek te voeren over de toekomst van de visserij in de Waddenzee.

meer lezen
maandag 4 juni 2018

Bijzondere vondst: Trossen eieren van pijlinktvis

De Waddenunit heeft onlangs een bijzondere vondst gedaan in de Waddenzee. Op het mosselrekje in het Oosterom (iets ten zuiden van  Terschelling)  trof de bemanning enkele trossen eieren van een pijl(staart)inktvis

meer lezen
donderdag 14 januari 2016

Uitzonderlijke vondst op ’t Wad: een zwarte zeehond

De Waddenunit heeft een bijzondere waarneming gedaan. Tijdens een inspectieronde langs de Blauwe Balg (een zandplaat in de Waddenzee tussen Terschelling en Ameland) ontdekte de bemanning van “m.s. de Krukel” een tweetal pups van grijze zeehonden. Eén daarvan bleek gitzwart; het betrof een dier met Melanisme.

meer lezen
donderdag 19 maart 2015

Unieke zeegrasvondst bij Afsluitdijk

Onderzoekers van het NIOZ, het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee, hebben onderwater groeiend groot zeegras gevonden nabij de Afsluitdijk. Dit is een unieke vondst, omdat er al jaren geen onderwater groeiend zeegras meer gevonden is in de Nederlandse Waddenzee.

meer lezen