Wad-ontdekkingskaart blijkt erg populair

maandag 9 november 2015

De Wad-ontdekkingskaart blijkt erg populair. Afgelopen zomer is de kaart in een oplage van 100.000 stuks over het Waddengebied verspreid. Toeristen waren erg blij met de kaart, maar de Wad-ontdekkingskaart kende meer liefhebbers. Zo is hij ook gebruikt als lesmateriaal bij scholen in het Waddengebied.

De Christelijke basisschool Prins Johan Friso in Harlingen bijvoorbeeld heeft de posters gebruikt bij de lessen.De leerlingen trokken ondermeer met de kaart in de hand naar de vogelkijkhut bij Het Hegewiersterfjild (vlak buiten Harlingen, richting Afsluitdijk). Daar vertelde Hessel Klijn van Natuurmonumenten over de verschillende soorten vogels.

Samen kijken naar vogels vlakbij Harlingen

Wad-ontdekkingskaart
Veel kinderen vonden het erg leuk om met de verrekijker de natuur in te gaan om de vogels te bekijken. Dat werd gekoppeld met het verhaal in de les over welke schelpen belangrijk voedsel zijn voor vogels.

De “Wad-ontdekkingskaart”  was deze zomer gratis mee te pakken op tal van locaties in het Waddengebied; onder andere  bij de VVV-kantoren, bezoekerscentra en verschillende Waddenzee-havens. De kaart werpt letterlijk een nieuwe blik op het Waddengebied. Namelijk in vogelvlucht en vanaf de Noordzee. Zo zie je de ecologische verbinding tot aan de rivieren in de Alpen.

De Wad-ontdekkingskaart als lesmatriaal in Harlingen

Bijzondere reacties van jong tot oud
Het Programma naar een Rijke Waddenzee heeft veel leuke en ethousiaste reacties mogen ontvangen van jong tot oud. Zo vroeg een bewoonster uit een verzorgingstehuis in Franeker om extra exemplaren om uit te delen aan de andere bewoners. En een jonge meid van 10 uit Nijmegen heeft de poster ingelijst en die hangt nu op haar kamer.

Er zijn in totaal nog zo’n 8.000 exemplaren op voorraad. Deze worden de komende zomer nog weer verspreid in het Waddengebied. Daarna wordt gekeken of een herduk mogelijk is van de populaire Wad-ontdekkingskaart.

Deelnemende partijen
De “Wad-ontdekkingskaart” is een
initiatief van het Programma naar een Rijke Waddenzee met hulp en advies van alle noordelijke natuurorganisaties, de drie Waddenprovincies, de sportvisserij en Rijkswaterstaat.

DOWNLOAD:
Wad-ontdekkingskaart
Krantenartikel over de ontdekkingskaart (PDF 2.1 Mb, NDC-mediagroep)