Vlokkige zeenaaktslak zet eitjes af

maandag 20 maart 2017

Op de Waddenzee zijn de eerste tekenen van het voorjaar weer duidelijk waar te nemen. Maar dan moet je wel goed opletten. Niet alleen vogels leggen eieren; de Vlokkige zeenaaktslak is nu al volop bezig!

De bemanning van inspectieboot De Asterias (Harlingen) heeft onlangs alweer de eerste eitjes gevonden van dit bijzondere diertje. In het Inschot (iets ten zuiden van Griend, tussen Harlingen en Vlieland) zijn talloze eitjes gevonden op de binnenkant van oude oesterschelpen.

De eitjes van de Vlokkige zeenaaktslak in Werelderfgoed Waddenzee. FOTO: Nico Laros/Waddenunit

Anemomen
“Deze Vlokkige- of Grote Naaktslak is een ongewerveld dier, we komen ze meestal tegen op mossel- en oesterbanken in het Inschot, maar ook op de mosselpercelen”, vertelt Nico Laros, één van de bemanningsleden van de Waddenunit. ,,Voorwaarde is wel dat er veel Anemonen in de buurt moeten zijn, want dat is het voedsel van deze naaktslakken.”

Vlokkige Zeenaaktslak in de Waddenzee FOTO: Arjen Dijkstra/Waddenunit

Bijzonder giftig
Anemonen hebben echter giftige cellen, waarmee ze zich tegen predators beschermen, maar daar heeft deze slak geen boodschap aan, hij eet ze gewoon op. Bijzonder is wel dat deze vlokkige slak, die al snel zo’n 11 centimeter groot kan worden, de giftige netelcellen van de anemoon, op zijn eigen rug(vlokken) plakt, waardoor hij zelf ook giftig wordt voor zijn belagers.

Oesterschelp populair
De eitjes die de Waddenunit vindt, zijn meestal afgezet op beschutte plekjes tussen de oesters en mosselen. In dit geval dus aan de binnenkant van een lege oesterschelp.

Waddenunit
Het Ministerie van Economische Zaken heeft vier inspectieboten op het Wad varen. Zij voeren tal van beheertaken uit. In Harlingen varen Rijkswaterstaat en EZ op een gezamenlijke boot, namelijk de Asterias. Monitoring is een belangrijke taak.

 

FOTO naaktslak: Arjen Dijkstra (Krukel)
FOTO eitjes: Nico Laros (Asterias)