Kennis noodzakelijk voor verbeteren visstand Waddenzee

zaterdag 24 oktober 2020

Vissoorten gebruiken het Waddengebied op verschillende manieren. Sommige vissen groeien er alleen op en vertrekken dan. Andere blijven er hun hele leven. Ook zijn er vissoorten die zich voortplanten in het zoete water (vasteland) en later via de Waddenzee naar de Oceaan of de Noordzee trekken. En soms andersom. Langs de gehele Waddenkust werken we aan het opheffen van belemmeringen voor deze trekvissen. En aan oplossingen om vismigratie mogelijk te maken. Zo dragen we bij aan het herstel van de visstand in de Waddenzee.

Meten is weten

Er is data nodig om te weten hoe het met vissoorten in de Waddenzee gaat. En ook om te begrijpen wat we moeten doen om de visstand te herstellen. Daarvoor is een langjarig monitoringsprogramma noodzakelijk. Onderzoekers, beheerders en vissers spelen daarin een rol.
In onderstaande korte film vertellen Jaap Vegter van coöperatie Vissers van de Kust en Martha Buitenkamp van Programma naar een Rijke Waddenzee (PRW) over het belang van langjarig monitoring en hoe dat in de praktijk gaat bij de monitoringsfuik Zoutkamperlaag onder Schiermonnikoog.

Trilaterale samenwerking

De drie Waddenzeelanden Duitsland, Denemarken en Nederland werken gezamenlijk aan het tij keren van de achteruitgang van de vis in de Waddenzee. Onder andere door kennis en data te delen en aan elkaar te koppelen én van elkaars aanpak te leren. Het Swimway Action Programme is de paraplu voor vier pijlers in de trilaterale samenwerking: onderzoek en monitoring, beleid, beheer, communicatie en educatie. Zo zetten we ons samen in voor rijke visbestanden en visleefgebieden, een belangrijke bijdrage voor het bereiken van het streefbeeld van een rijke Waddenzee.

Meer weten over belang vismonitoring en trilaterale samenwerking aan Swimway?

Dan kun je contact opnemen met Martha Buitenkamp. Haar contactgegevens vind je hier.