Verrjaardagskado Wadenzee Jutezakjes om plasticafval op te ruimen

dinsdag 26 juni 2018

Zaterdag 30 juni 2018 wordt de verjaardag van de Waddenzee Werelderfgoed gevierd. Daarom krijgt de Waddenzee 2000 jutezakjes cadeau om plastic in op te ruimen. Sinds 2009 heeft de Waddenzee als enige natuurgebied in Nederland de Werelderfgoedstatus, de Oscar voor de natuur. Plastic en ander zwerfafval is een groeiende bedreiging. Wie met het jutezakje op pad gaat, kan daar iets tegen doen.

De jutezakjes zijn een initiatief van schipper en innovator Nienke Dijkstra. Mensen die houden van de natuur en de zee, kunnen het zakje meenemen en onderweg vullen met afval. Onder de naam ‘Doe eens Wad’ nodigt Nienke Dijkstra mensen en organisaties op allerlei manieren uit zich in te zetten voor de aanpak van de plastic soep in de Waddenzee. Iedereen kan iets doen, samen kunnen we meer, is daarbij de gedachte van Dijkstra.

Het jutezakje is volledig gemaakt van jute: een natuurlijk materiaal dat in zee verteert. De opdruk is van niet giftige inkt, ook gebruikt voor de opdruk van jute voedingsmiddelenverpakkingen. Het juten zakje bevestig je gemakkelijk aan een broekriem of rugzak. Zand en water gaan bovendien door het materiaal heen, waardoor je niet onnodig extra gewicht meedraagt. Het stevige en duurzame zakje is bedoeld om vaker te gebruiken.

Het jutezakje wordt ondersteund door meerdere partijen, waaronder het Programma naar een Rijke Waddenzee