Try-out Onderwatercafé geslaagd

dinsdag 8 oktober 2019

Programma naar een Rijke Waddenzee wil de wondere natuur onder water van de Waddenzee graag meer bekendheid geven en organiseerde hiervoor in samenwerking met Bureau Noordtij afgelopen vrijdagavond 27 september voor het eerst een Onderwatercafé!

Zo’n 25 geïnteresseerden waren hiervoor naar Café ‘t Zielhoes in Noordpolderzijl gekomen. Ze werden meegenomen in de wondere wereld die zich afspeelt onder de oppervlakte van de Waddenzee. Want wat zwemt, kruipt en krioelt daar eigenlijk? Deze natuur onder water is een belangrijk, maar niet altijd zichtbaar deel van de unieke natuurgebied Waddenzee. Ook werd stilgestaan bij de mogelijke gevolgen van bijvoorbeeld de klimaatverandering op de Waddenzee.

Gedurende de avond werden de aanwezigen geïnformeerd door een aantal experts. Edwin van de Pauw Kraan van het Waterschap Noorderzijlvest gaf een presentatie over trekvissen en de vispassage van Noordpolderzijl. Jaap Vegter, een van ‘Vissers van de Kust’, ging in gesprek met Jaap Jepma van Noordtij. Het tweegesprek ging er vooral over hoe je als visserman kan meebewegen met de natuur. Michiel Firet van Programma naar een Rijke Waddenzee had met de onderwaterkaart voor de zaal een keuzemenu. Achter elk nummertje werd ingezoomd op vissen en andere dieren, en wat daarover is te vertellen. Met de link onder aan dit bericht kunt u daar zelf mee aan de gang.

Gelukkig was de bar open, want het is ten slotte een onderwatercafé! Onder het genot van een hapje en een drankje werden de levendige gesprekken voortgezet en de avond afgesloten met een pub quiz. Bij de vraag wat het verschil is tussen het eikapsel van een rog of dat van een haai bleken er veel afvallers! Al met al een geslaagde try-out van het eerste Onderwatercafé. Op naar de volgende!

Deze staan gepland op 31-10-2019 in Den Helder En de volgende op 27-11-2019 te Leeuwarden; locatie en tijdstip worden later bekendgemaakt.

De interactieve presentatie kunt u hier vinden (afbeeldingen en filmpjes zijn niet rechtenvrij). Daarnaast heeft illustrator Jan Willem Spakman van Wimpie Comics de avond samengevat in een inspirerende cartoon: link