Studenten aan de slag met maatregelen verbetering Eems

donderdag 11 april 2013

Bij Deltares in Utrecht is onlangs een workshop van de Universiteit Utrecht gehouden. Zo’n 40 studenten en 20 gasten gingen met elkaar in gesprek over verbeteringsmaatregelen voor het Eems-estuarium. 

Op initiatief van Albert Oost zijn 8 groepen van studenten van fysische geografie en andere disciplines aan de slag gegaan om één adviesrapport uit te brengen. Ze hebben daarvoor de fictieve werkmaatschappij AMASeUS opgericht. Het Programma naar een Rijke Waddenzee (PRW) adviseert en begeleid.

Naar een gezond estuarium
AMASeUS heeft als doel om te komen met een adviesrapport dat een integrale set van aanbevelingen geeft voor verbetering van het Eems-estuarium. Daarbij zoeken de studenten een balans tussen de basisvereisten van een duurzaam gezond ecosysteem en menselijk gebruik. De studenten werken vanuit de visie dat het natuurlijke systeem van het estuarium de fundamentele basis is voor alle menselijke behoeften en de daaraan gerelateerde activiteiten. 

Adviesrapport
Duurzaamheid en ‘ecosystem services’ spelen hierbij een cruciale rol. AMASeUS probeert met het advies een basis te leggen voor een integrale visie over het Eems-estuarium. Ze streven er naar dat het estuarium de capaciteit heeft zichzelf in stand te houden; dat het natuurlijke, dynamische systeem in een gezond evenwicht kan komen en blijven. En dat het estuarium zo robuust en veerkrachtig is dat het de actuele en toekomstige gebruikswensen van mensen kan accommoderen zonder dat de potenties voor de toekomst worden bedreigd.