Stagiaires onderzoeken invloed afvalstoffen

woensdag 18 september 2019

Je staat er misschien niet bij stil, maar elke dag wanneer je bijvoorbeeld de wc doorspoelt, spoel je ook ongewenste afvalstoffen weg. Zoals medicijnresten. Ook het poetsen van je tanden en het wassen van je auto brengen afvalstoffen met zich mee. Wat heeft dit voor effect op de Waddenzee? Stagiaires Yannick en Jouke doen er de komende maanden onderzoek naar.

Yannick Kalteren en Jouke Leentjes, studenten Kust- en Zeemanagement op de hogeschool van Hall Larenstein, lopen de komende maanden stage bij Programma naar een Rijke Waddenzee. Zij inventariseren welke weg een aantal “opkomende” of nog “vreemde” stoffen afleggen vanaf de zuiveringsinstallatie tot aan de Waddenzee. Ook onderzoeken ze de effecten van deze stoffen.

Literatuuronderzoek en veldwerk

Yannick en Jouke willen op basis van bestaande data van de beheerder een beeld krijgen van wat voor stoffen er voorkomen, en welke stoffen wel en niet gefilterd worden. Ze kijken ook of deze stoffen effect hebben op hun omgeving. Dit om een beeld te krijgen van wat de eventuele effecten van deze stoffen op het ecosysteem binnen de Waddenzee (kunnen) zijn. Ook doen ze veldwerk in een representatieve rivier in Friesland. Daar meten ze op een paar zorgvuldig gekozen stoffen, op verschillende plekken in het rivier-systeem.

Blog en presentatie

De ervaringen, resultaten en conclusies en adviezen van Yannick en Jouke delen ze via een blog op rijkewaddenzee.nl en met een presentatie.

Programma naar een Rijke Waddenzee:

Ook menselijke activiteiten van buiten de Waddenzee kunnen het ecosysteem binnen de Waddenzee beïnvloeden. Het is van belang om deze invloeden beter te begrijpen. En te verminderen waar dit kan leiden tot verbetering van het ecosysteem. In het PRW programmaplan 2019-2022 is Indirecte invloeden van menselijk handelen verminderen daarom een van de activiteiten.

Bron afbeelding (nieuwsbericht homepage): Water Alliance

Meer informatie:

Yannick Kalteren, E yannick.kalteren@hvhl.nl
Jouke Leentjes, E jouke.leentjes@hvhl.nl
Begeleider vanuit PRW is Ingrid van Beek, E i.j.m.vanbeek@minlnv.nl, T 06 11 84 05 21