Samenwerken om trekvogels te beschermen

vrijdag 18 november 2016

Wat moet je doen in de Waddenzee om trekvogels te kunnen helpen? Die vraag stond centraal tijdens een boeiende voorstelling van TRACKS in de Onlanderij in Eelderwolde. 

In totaal kwamen zo’n 170 personen af op de voorstelling. Manon Tentij van het Programma naar een Rijke Waddenzee leidde het toneelstuk in. Zij vroeg vanaf een strobaal, aandacht voor het probleem van trekvogels in de Waddenzee.

Via de voorstelling TRACKS wordt aandacht gevraagd voor trekvogels en het belang van de Waddenzee. FOTO: Rene Dantuma

Samenwerking sleutel
,,Werelderfgoed Waddenzee is een hele belangrijke plek voor trekvogels om bij te komen van hun verre reis. Het is ook een van de belangrijke redenen waarom de Waddenzee deze Werelderfgoedstatus heeft gekregen”, gaf Tentij aan. ,,Hoe kun je deze vogels nu beschermen als ze altijd onderweg zijn?” Het antwoord was helder: Samenwerking is het sleutelwoord.

Vervolgens vertelden en verklankten hoogleraar trekvogelecologie Theunis Piersma en componist en slagwerker Sytze Pruiksma de verhalen van de rotgans, lepelaar, drieteenstrandloper, kanoet en rosse grutto. Dat deden ze op een podium van strandzand en omringt door tafels met onderzoeksmaterialen en –publicaties van ondermeer MetaWad.

Waddenzee zwakke schakel
Uit onderzoek uit 2015 blijkt dat de Waddenzee een belangrijke zwakke schakel is in de Oost-Atlantische route van trekvogels. Deze route loopt van het Arctische gebied, langs de kust tot aan Zuid-Afrika. Hoe meer een trekvogel afhankelijk is van de Waddenzee, hoe slechter het met de vogel gaat. Vooral vogels die in de Waddenzee broeden, zijn erg kwetsbaar.

Nieuwe vogeltelling
Begin 2017 organiseert het Programma naar een Rijke Waddenzee opnieuw een grote vogeltelling langs de gehele Flyway. Zo’n 1500 tellers in 30 landen moeten dan helder krijgen hoe de situatie nu is en waar maatregelen nog nodig zijn.

Afscheid Wilfred Alblas
Naast de aandacht voor trekvogels stond ook Wilfred Alblas in de schijnwerper. De regiodirecteur van Natuurmonumenten gaat namelijk naar Limburg toe voor een andere functie. In het verleden speelde Alblas een belangrijk rol bij de totstandkoming (2010) en de doorstart (2015)  van het Programma naar een Rijke Waddenzee.

 

FOTO: Rene Dantuma