Programma naar een rijke Waddenzee

Nieuwsbericht

donderdag 7 juli 2016

Richtlijn voor plastic opruimen in Waddenzee

Wat moet je nu wel en niet opruimen langs het strand? Die vraag wordt steeds actueler nu meer en meer mensen zich realiseren wat de schadelijke gevolgen zijn van zwerfafval in Werelderfgoed Waddenzee. Doe Eens Wad heeft daarom in opdracht van het Programma naar een Rijke Waddenzee een richtlijn opgeschreven wat je moet doen met rondslingerend afval.

Een belangrijk punt in de richtlijn is dat verboden gebied, gewoon verboden gebied blijft. Ookal ligt er afval. Daar afval ruimen, werkt verstorend en doet meer kwaad dan goed. Ook wordt gevraagd om afstand te houden tot vogels en zeehonden. In de richtlijn staat verder dat het heel belangrijk is om plastic op te ruimen. Probeer bij het verwijderen zo min mogelijk de bodem te beroeren. Haal plastic draadjes bijvoorbeeld tussen zeewier vandaan, maar laat het zeewier liggen. Dit heeft een belangrijke functie in het ecosysteem: voedsel, beschutting en duinvorming.

Het ontwikkelen van de richtlijn is een directe uitkomst van een bijeenkomst eind 2015  over plastic. Daar werd het probleem gesignaleerd en kreeg het een gezicht doordat verschillende partijen aangaven hoeveel plastic zij wel niet tegenkomen op het strand. Inmiddels wordt er op verschillende manieren aan gewerkt. De richtlijn is geschreven op basis van gesprekken met beheerders, (vrijwillige) afvalopruimers en natuurdeskundigen.

Plastic Probleem
Plastic (en ander afval) is een groeiend probleem in Werelderfgoed Waddenzee.  Steeds meer mensen willen hun handen uit de mouwen steken om een bijdrage te leveren aan het verhelpen van het plastic probleem. Een actueel voorbeeld daarvan is de oproep van fotomodel Doutzen Kroes om gewoon een zak mee te nemen naar het strand en in elk geval je eigen rommel op te ruimen. Lianne Huzen van het Programma naar een Rijke Waddenzee juicht dit soort initiatieven toe. ,,Maar raap niet zomaar alles op. Bij het opruimen in een kwetsbaar gebied als de Wadden is het van groot belang dat dit gebeurt op een verantwoorde wijze, zoals we het in de richtlijn hebben opgeschreven. ”

Vragen en meldingen graag via:

UPDATE: tv-item van Omrop Fryslân

rapporten en documenten in dit thema

 • woensdag 19 oktober 2016

  Inventarisatie plastic Waddenzee

  Wie haalt het plastic en ander zwerfafval uit de Waddenzee en volstaat de huidige aanpak? (PDF, 2.1 Mb)

  naar rapport
 • dinsdag 7 juni 2016

  Waddenzee schoon van Plastic

  Verslag van bijeenkomst november 2015 over het plastic-probleem in de Waddenzee. PDF 1,2 Mb.

  naar rapport
 • donderdag 7 juli 2016

  Richtlijn Plastic Afval opruimen

  Wat ruim je nu wel op en wat niet? Richtlijn Plastic Afval opruimen in het Waddengebied (PDF, 0.2Mb).

  naar rapport

Misschien wil je dit ook lezen?

maandag 12 november 2018

Vierde werkcongres plasticvrije Waddenzee in Lauwersoog

Op donderdagmiddag 29 november wordt het vierde werkcongres over een plasticvrije Waddenzee georganiseerd. De bijeenkomst is bedoeld voor bewoners, beheerders en beleidsmakers die actief zijn tegen plastic in Werelderfgoed Waddenzee.

meer lezen
dinsdag 21 februari 2017

Nienke Dijkstra genomineerd voor Tegenlicht

Het VPRO-programma Tegenlicht heeft Nienke Dijkstra genomineerd voor een apart item over mensen die buiten de gebaande paden denken en doen.  Dijkstra zette het plastic-probleem in de Waddenzee op de bestuurlijke agenda en inmiddels is een Actieplan gestart.

meer lezen
woensdag 19 oktober 2016

Veel steun voor plastic-vrije Waddenzee

In het Waddengebied is er veel draagkracht, bereidheid en enthousiasme om te streven naar een plastic-vrije Waddenzee. Tegelijkertijd is het voor betrokken partijen lastig om het probleem goed aan te pakken.

meer lezen
dinsdag 5 juli 2016

Hoofdrol voor Wadden en Doutzen Kroes in nieuwe Rivella campagne

Rivella is een nieuwe campagne gestart waarin de natuurlijke schoonheid van de Wadden centraal staat. Samen met Doutzen Kroes zet Rivella zich in om te laten zien hoe mooi dit stukje Nederland is. En proberen ze ervoor te zorgen dat die schoonheid bewaard blijft door op te roepen om plastic troep op te ruimen.

meer lezen
dinsdag 1 maart 2016

Hoe komt de Plastic Soep in en uit de Waddenzee?

Wereldwijd is de Plastic Soep in zee een oprukkend fenomeen dat steeds meer aandacht krijgt en vraagt. Ook ons Werelderfgoed Waddenzee is besmet met plastic. Hoe komt plastic in het milieu terecht? Daarop is maar één antwoord: via mensen.

meer lezen
donderdag 12 november 2015

Plastic afval groeiend probleem voor Werelderfgoed Waddenzee

Plastic is een groeiend probleem voor de Waddenzee. Vogels en Zeehonden raken bijvoorbeeld verstrikt in visnetten. En flessen, autobumpers en kunststofonderdelen ontsieren het Werelderfgoedgebied. Het Programma naar een Rijke Waddenzee organiseerde daarom een bijeenkomst over plastic in de Waddenzee. Daarmee geeft PRW een vervolg op de brandbrief Nienke Dijkstra van Doe eens Wad.

meer lezen