Pups grijze zeehond erg vroeg waargenomen

woensdag 20 november 2013

UPDATE: Op 5 december zijn de jonge pups getroffen door de zware storm en hoog water. De gevolgen voor de populatie blijken inmiddels mee te vallen: http://www.natuurbericht.nl/?id=11935

De eerste jonge zeehondenpups zijn waargenomen op de Richel in de Waddenzee door de Waddenunit. Het gaat hier om jongen van de grijze zeehond.

De laatste weken zag de bemanning van De Stormvogel al dat de zeehondendames zich settelden op de Richel. En nu zijn daar ook de jongen voor het eerst gezien! Er zijn 36 volwassen dieren geteld en waarschijnlijk 6 jonge pups (de witte bolletjes). Maar het was niet altijd even goed te zien. Door de harde wind waren sommige pups onder het zand gestoven.

Het witte bolletje is een pup van de grijze zeehond. FOTO Waddenunit/Stormvogel

Vroeger rond Kerst
De jongen zijn er dit jaar vroeg bij. In de jaren ’90 werden de jongen van de grijze zeehond pas rond Kerst voor het eerst gezien. In de loop van de jaren is dat steeds iets vroeger geworden.

Die tendens zien we ook terug bij de gewone zeehond, die doorgaans in juni/juli jongen werpt. Maar tegenwoordig is mei geen uitzondering meer. Het is onduidelijk of dit bijvoorbeeld het gevolg is van temperatuurstijging of dat er andere factoren een rol spelen.

Ter illustratie: Jonge grijze zeehond in 2012 FOTO: Waddenunit/Stormvogel

Pups van de grijze zeehond
Na een draagtijd van 11,5 maand, krijgt het vrouwtje een jong. In tegenstelling tot de gewone zeehond kan een grijze zeehond niet direct na geboorte zwemmen. Dit komt door zijn dikke wollige vacht. De geboorte dient daarom (althans in de Nederlandse Waddenzee, bij gebrek aan permanent droge platen) kort na springvloed plaats te vinden zodat het jong zijn dikke vacht voor de volgende springvloed kwijt is (doorgaans zo’n drie weken). 

Het vrouwtje zoogt het jong om de vijf à zes uur en door de vette melk komt het jong per dag een kleine 2 kilo aan. De totale zoogtijd duurt ongeveer twee tot drie weken. Daarna is de moeder weer vruchtbaar en verlaat ze het jong om weer terug te keren naar zee. Het jong moet dan voor zichzelf zorgen en als ze 30-35 dagen oud zijn, drijft de honger hen uiteindelijk ook de zee in.

NB: Vorige week maakte het gemeenschappelijke Waddensecretariaat in Wilhelmshaven bekend dat de populatie zeehonden in de Waddenzee nog elk jaar groeit: onderzoek