Philips Lighting voorziet Ameland van duurzame connected straatverlichting

dinsdag 21 maart 2017

Philips Lighting gaat in opdracht van de gemeente Ameland alle openbare verlichting op het eiland vervangen door op afstand bedienbare connected en duurzame LED-straatverlichting. Buiten de bebouwde kom en bij de strandopgangen wordt Philips ClearSky LED-verlichting gebruikt die groen-blauw licht geeft waardoor hinder voor wad- weide- en trekvogels afneemt.

Daarnaast realiseert de innovatieve LED-verlichting een energiebesparing van 70% en beperkt de lichtvervuiling aanzienlijk. Nico Oud, Wethouder gemeente Ameland: ‘De uitrol van de LED-straatverlichting op Ameland is weer een stap in de verwezenlijking van onze duurzame ambities. Bovendien draagt deze Philips-verlichting bij aan het verminderen van lichtvervuiling. Dit sluit perfect aan bij onze inzet voor het UNESCO-programma “Darksky Werelderfgoed Waddengebied”.’

Duurzaam Ameland
Richard Boerop, Accountmanager bij Philips Lighting: ‘Samen met de gemeente en de Amelanders helpen we bij het realiseren van de duurzaamheidsambitie van Ameland om in 2020 grotendeels zelfvoorzienend te zijn in haar energiebehoefte. We zien dat onze technologie het mogelijk maakt om deze doelen te combineren met het verbeteren van de leefomgeving van de Amelanders’. Philips Lighting is tevens één van de convenantpartners van het manifest Duurzaam Ameland.

Als belangrijke eerste stap naar een circulair model voor de openbare verlichting op het eiland bevat de overeenkomst met gemeente Ameland ook het onderhoud van de verlichting door Philips Lighting tot en met 2027. De ambitie is om tijdens deze periode energiebesparing te maximaliseren en de service voor de inwoners van Ameland te verbeteren.

De installatie van de duurzame LED-straatverlichting wordt  mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van Provincie Fryslân, GasTerra en NAM. Laatstgenoemden zijn net als Philips Lighting convenantpartner van Duurzaam Ameland.

Dark Sky Werelderfgoed Waddengebied
PRW begeleidde in 2016 het Dark Sky-verdrag voor minder lichtuitstoot in het Waddengebied. Maar liefst 43 partijen werken nu aan de uitvoering hiervan, waaronder de gemeente Ameland. De duurzame nieuwe LED verlichtingsarmaturen veroorzaken veel minder strooilicht en de verlichting bij de strandopgangen wordt met sensoren sterk gedimd wanneer er geen mensen zijn. De lichtvervuiling neemt hiermee sterk af, wat past in de ambitie van Ameland en haar partners om het programma Dark Sky Werelderfgoed Waddengebied te ondersteunen en de lichtvervuiling op Ameland terug te dringen en duisternis te beschermen.

FOTO: Hans Jellema