Programma naar een rijke Waddenzee

Nieuwsbericht

dinsdag 30 oktober 2018

Paneldiscussie over de toekomst van de visserij in de Waddenzee

Tijdens het Noordelijk Filmfestival zal op zaterdagavond 10 november de documentaire Zwitserse Kust in première gaan. Filmproductiebedrijf DOXY en de Waddenacademie grijpen deze première aan om een gesprek te voeren over de toekomst van de visserij in de Waddenzee.

Het noordelijk Film Festival vindt plaat van 5 tot en met 11 november 2018 in Leeuwarden. Als onderdeel van Culturele Hoofdstad project Sailing on The Grass wordt de documentaire Zwitserse kust vertoond op zaterdag 10 november om 19:45 in de Accentzaal in theater de Harmonie. Kaartjes zijn verkrijgbaar aan de kassa of vanaf 1 november in de voorverkoop.

Zwitserse Kust

Zwitserse Kust is een portret van twee kleinschalige kustvissers uit de Waddenzee; Jan en Barbara. Met de hand voorzien zij ons van voedsel uit de natuur. Te midden van de verpletterende schoonheid van de natuur, op de grens van land en zee, laten Jan en Barbara ons door de ogen van filmmaker Andrea Pellerani, nadenken over de relatie die wij mensen hebben met de natuur. Hierbij maakt de film een verbinding tussen de Zwitserse Alpen en de Waddenzee: voedingsstoffen in het water uit de bergen vormen een gezonde voedingsbodem voor de oesters, mossels en vis die het vissersechtpaar vangt in de Waddenzee en vervolgens verkoopt in Zurich.

Paneldiscussie

Voorafgaand aan de première gaan, onder leiding van prof.dr.ir. Katja Philippart, portefeuillehouder
Ecologie bij de Waddenacademie, vissers, filmmakers, ecologen en beleidsmakers in gesprek met elkaar en met het publiek. Barbara Geertsema, kustvisser in de Waddenzee en tevens hoofdpersoon in Zwitserse Kust en filmmakers Andrea Pellerani en Laura Bouwmeester vormen samen met dr. Ingrid Tulp (marien ecoloog bij Wageningen Marine Research), drs. Bram Streefland (coördinerend beleidsmedewerker Wadden van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) en drs. Wouter van der Heij (ecoloog en projectleider van de Vismigratierivier van de Waddenvereniging) het panel.

Het gesprek vindt plaats in Theaterskip Bald’r op zaterdag 10 november van 17:15 tot 18:30 uur.
Gratis entree. Het Theaterschip ligt Langs de kade bij Stadsschouwburg De Harmonie.

BRON: De Waddenacademie

Rijke Waddenzee

PRW voert het secretariaat over verschillende visserijdossiers in Waddenzee. Daarnaast laat de film ook de verbinding zien tussen de Waddenzee en de andere wateren, zowel zoet als zout. Dat sluit mooi aan bij het werken aan de Swimway. Daarnaast zijn de kustvissers een mooi voorbeeld van vissen in Werelderfgoed Waddenzee. 

Misschien wil je dit ook lezen?

maandag 17 december 2018

Advies over inzet relatie visserij en Werelderfgoed Waddenzee

De visserijsector en Werelderfgoed Waddenzee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wanneer de nadruk meer wordt gelegd op deze verbondenheid, in plaats van op de scheidslijn tussen natuur en cultuur, dan kunnen zowel de visserijsector en het Wad daarvan profiteren.

meer lezen
maandag 22 oktober 2018

Oesterrapen Waddenzee op nieuwe leest

Het nieuwe afsprakenkader voor het handmatig oesterrapen is vrijwel afgerond. De belanghebbende partijen (visserij, natuurorganisaties en overheden) hebben vooruitlopend op de definitieve beslissing alvast de selectieprocedure voor het handmatig oesterrapen opengesteld. Inschrijven kan vanaf nu.

meer lezen
woensdag 12 september 2018

Waddenvisser vindt zeepaardje bij garnalenvangst

Tijdens het garnalenvissen op de Oostereems, nabij Borkum, heeft de ZK-13 een zeepaardje opgevist. Hoewel het er op lijkt dat zeepaardjes vaker voorkomen in het Waddengebied is de vangst ervan nog steeds bijzonder.

meer lezen
donderdag 30 augustus 2018

Veel mosselen en mesheften op het Wad

Integenstelling tot de kokkels gaat het met veel andere schelpdieren wel goed in de Waddenzee. Zo is er veel mosselzaad gevallen, zijn de consumptiemosselen van goede kwaliteit en zijn er gigaveel mesheften op het Wad!

meer lezen
dinsdag 28 augustus 2018

Massale kokkelsterfte op het wad: Implicaties voor de handkokkelvisserij

Wageningen Marine Research meldde vorige week dat er massale kokkelsterfte is op het Wad. Het gaat om de grootste kokkelsterfte sinds het begin van de metingen in 1990. Wat betekent een ‘arm jaar’ voor de handkokkelvisserij op het Wad?

meer lezen