Ook ‘onze’ Martha fietste mee

maandag 15 juli 2019

De Waddenzee: 10 jaar Unesco werelderfgoed. En dat werd gevierd met een waddenfietstocht van ca. 500 km en een afsluitend feest in Wilhelmshaven. Martha Buitenkamp fietste de laatste etappe mee. Lees hieronder haar ervaringen.

Omdat ik de afgelopen jaren met de Duitsers en de Denen gewerkt heb aan het trilaterale Swimway programma voor vissen, besluit ik het laatste stukje van de tocht mee te fietsen. Dus op naar Schillig, een badplaatsje in het noordelijkste puntje van Duitsland. Op zaterdag met het openbaar vervoer. Na een prachtige en warme tocht van 6 uur bus-trein-trein-bus-bus en een half uur lopen, kom ik bij een gezellig hotel met vrolijke kinderen, de haren nog nat van strand, zon en zee.

Laatste etappe

Zondag ochtend starten we met 15 Nederlandse en Duitse fietsers. We worden uitgezwaaid door minister Olaf Lies van Nedersaksen. Hij geeft ons een wens mee op een enorm puzzelstuk. Een tocht van circa 40 km grotendeels langs de Waddenzee. We komen door natuurgebieden, langs grote industriële complexen, door dorpjes en zien zonnige stranden met de kenmerkende blauw-wit gestreepte strandhokjes. Onderweg wordt de groep steeds groter en ook wij sluiten aan bij de groep die uit Denemarken komt fietsen. Vlak voor Wilhelmshaven moeten we stoppen omdat we niet eerder dan de ontvangende officials mogen aankomen. Even tijd om de golven te proeven. Uiteraard worden niet alleen mijn schoenen nat. Onder flink applaus rijden we even later Wilhelmshaven binnen. De onderweg verzamelde puzzelstukken vormen samen een grote afbeelding van het hele Waddengebied. Onder het genot van een klein stukje van een enorme Waddenzee taart, sluiten we het feest af.