Programma naar een rijke Waddenzee

Nieuwsbericht

dinsdag 21 februari 2017

Nienke Dijkstra genomineerd voor Tegenlicht

Het VPRO-programma Tegenlicht heeft Nienke Dijkstra genomineerd voor een apart item over mensen die buiten de gebaande paden denken en doen.  Dijkstra zette het plastic-probleem in de Waddenzee op de bestuurlijke agenda en inmiddels is een Actieplan gestart.

Nienke Dijkstra is sinds vijf jaar bezig met de plastic soep in de Waddenzee. Het begon toen ze zich ergerde aan de hoeveelheid afval die overal aanspoelt en ze een vat chemisch afval meenam vanaf de onbewoonde plaat ‘het Rif’ tussen Schiermonnikoog en Ameland. Dat voelde goed en zo is ze begonnen met maandelijks opruimen met groepen.

Ondertussen heeft ze voor het Programma naar een Rijke Waddenzee onderzoek gedaan naar plastic soep in de Waddenzee en een actieplan geschreven. Bijzonder aan haar aanpak is dat ze iedereen betrekt, zowel individuele opruimers als beheerders en grote bedrijven : samen werken en zoeken naar circulaire oplossingen. Haar aanpak is zowel inspirerend en planmatig als praktisch met als motto: Doe eens Wad! En gaat er vanuit dat iedereen wat kan doen: Doe wat je kan!

Stem op Nienke!

UPDATE: Nienke Dijkstra is uiteindelijk 22e geworden uit de lijst van 400.

rapporten en documenten in dit thema

 • woensdag 8 februari 2017

  Actieplan Plastic 2017-2018

  Actieplan Plastic 2017-2018: “Op naar een plastic vrij Werelderfgoed Waddenzee. Wat kun jij doen?” (PDF, 12.2 Mb)

  naar rapport
 • woensdag 19 oktober 2016

  Inventarisatie plastic Waddenzee

  Wie haalt het plastic en ander zwerfafval uit de Waddenzee en volstaat de huidige aanpak? (PDF, 2.1 Mb)

  naar rapport
 • donderdag 7 juli 2016

  Richtlijn Plastic Afval opruimen

  Wat ruim je nu wel op en wat niet? Richtlijn Plastic Afval opruimen in het Waddengebied (PDF, 0.2Mb).

  naar rapport

Misschien wil je dit ook lezen?

woensdag 8 februari 2017

Gezamenlijke actie vóór plastic vrije Waddenzee

Alle natuurbeheerders in het Waddengebied gaan in de komende twee jaar gezamenlijk aan de slag om het plastic probleem in Werelderfgoed Waddenzee aan te pakken.

meer lezen
woensdag 19 oktober 2016

Veel steun voor plastic-vrije Waddenzee

In het Waddengebied is er veel draagkracht, bereidheid en enthousiasme om te streven naar een plastic-vrije Waddenzee. Tegelijkertijd is het voor betrokken partijen lastig om het probleem goed aan te pakken.

meer lezen
donderdag 7 juli 2016

Richtlijn voor plastic opruimen in Waddenzee

Wat moet je nu wel en niet opruimen in het Waddengebied? Die vraag wordt steeds actueler nu meer en meer mensen zich realiseren wat de schadelijke gevolgen zijn van zwerfafval in Werelderfgoed Waddenzee. Stichting Doe Eens Wad heeft daarom in opdracht van het Programma naar een Rijke Waddenzee een richtlijn opgeschreven wat je moet doen met rondslingerend afval.

meer lezen
dinsdag 1 maart 2016

Hoe komt de Plastic Soep in en uit de Waddenzee?

Wereldwijd is de Plastic Soep in zee een oprukkend fenomeen dat steeds meer aandacht krijgt en vraagt. Ook ons Werelderfgoed Waddenzee is besmet met plastic. Hoe komt plastic in het milieu terecht? Daarop is maar één antwoord: via mensen.

meer lezen
donderdag 12 november 2015

Plastic afval groeiend probleem voor Werelderfgoed Waddenzee

Plastic is een groeiend probleem voor de Waddenzee. Vogels en Zeehonden raken bijvoorbeeld verstrikt in visnetten. En flessen, autobumpers en kunststofonderdelen ontsieren het Werelderfgoedgebied. Het Programma naar een Rijke Waddenzee organiseerde daarom een bijeenkomst over plastic in de Waddenzee. Daarmee geeft PRW een vervolg op de brandbrief Nienke Dijkstra van Doe eens Wad.

meer lezen