Programma naar een rijke Waddenzee

Nieuwsbericht

woensdag 8 februari 2017

Levensechte politietraining op de Waddenzee

De Waddenunit organiseerde in samenwerking met de politieschool in Drachten een training op de Waddenzee.  Aan boord van de m.s. Asterias van de Waddenunit (Ministerie Economische Zaken) oefenden de studenten met vier levensechte situaties. 

De 24 politiestudenten leerden tijdens de training overstappen, optreden, verbaliseren en aanhouden. Om een realistische situatie te creëren speelden de medewerkers van de Waddenunit een dronken schipper, transporteur illegale personen, drugstransport en een illegale visser na. In alle gevallen waas het resultaat hetzelfde: een stel knellende handboeien.

Woensdagavond vond er een oefening plaats met overstappen in het donker. De studenten stapten vanaf reddingsboot Dorus Rijkers (Terschelling) op de Asterias om daarna weer over te stappen op de razendsnelle rubberboot RR 901 van de Marechaussee/Douane.

Overstappen in het donker

,,Dit alles gebeurde terwijl de Asterias, voor stroom met 11 knopen door het Schuitengat voer”, vertelt Nico Laros, medewerker Waddenunit. ,,Je ziet dat tijdens dit soort onvoorziene omstandigheden, de studenten constant alert zijn. Sommigen vonden het prachtig, anderen waren te bang om over te stappen.”

Waddenunit

De coördinerend docent van de politieschool gaf enkele dagen later aan dat de studenten in de evaluaties vertelden dat zij het als een uitdagend, afwisselend, grensverleggend en leerzaam programma hebben ervaren. Het was volgens de studenten goed georganiseerd.

Samenwerking beheer/handhaving
In het kader van de Samenwerkingsagenda Beheer Waddenzee hebben alle handhavende organisaties in het Waddengebied structureel overleg. Het uitvoeren van gezamenlijke trainingen versterkt de onderlinge samenwerking. Het Programma naar een Rijke Waddenzee ondersteunt de uitvoering van de Samenwerkingsagenda.

Misschien wil je dit ook lezen?

donderdag 31 augustus 2017

Oliebestrijding Waddenzee voor het eerst grootschalig geoefend

Van olieruimen op volle zee tot het schoonmaken van droogvallende platen: onder de naam Olie Alert Waddenzee organiseert Rijkswaterstaat, samen met tal van andere partijen, de eerste integrale oliebestrijdingsoefening op en rond de Waddenzee.

meer lezen
donderdag 14 januari 2016

Uitzonderlijke vondst op ’t Wad: een zwarte zeehond

De Waddenunit heeft een bijzondere waarneming gedaan. Tijdens een inspectieronde langs de Blauwe Balg (een zandplaat in de Waddenzee tussen Terschelling en Ameland) ontdekte de bemanning van “m.s. de Krukel” een tweetal pups van grijze zeehonden. Eén daarvan bleek gitzwart; het betrof een dier met Melanisme.

meer lezen
maandag 28 september 2015

Trekkers Beheer Waddenzee samen op pad

Hoe werken we aan onze opdrachten als trekkers voor de samenwerkingsagenda beheer Waddenzee? Hoe kunnen we het samen aanpakken? Hoe kunnen we elkaar helpen? En wanneer zijn we tevreden over de samenwerkingsagenda beheer? Het is zomaar een greep uit de vragen die de verschillende trekkers van de Samenwerkingsagenda met elkaar bespraken. Op uitnodiging van Rijkswaterstaat vond het gesprek plaats op motorzeilklipper ‘De Rijkswaterstaat 1’.

meer lezen
donderdag 3 juli 2014

Beter beheer van de Wadden

Het nieuwe Plan van Aanpak voor verbetering van de Samenwerking van het Beheer van de Wadden is op 2 juli 2014 aan de Tweede Kamer aangeboden. Het plan is een samenwerkingsagenda tussen de diverse organisaties die werken in het Waddengebied.

meer lezen