Levensechte politietraining op de Waddenzee

woensdag 8 februari 2017

De Waddenunit organiseerde in samenwerking met de politieschool in Drachten een training op de Waddenzee.  Aan boord van de m.s. Asterias van de Waddenunit (Ministerie Economische Zaken) oefenden de studenten met vier levensechte situaties. 

De 24 politiestudenten leerden tijdens de training overstappen, optreden, verbaliseren en aanhouden. Om een realistische situatie te creëren speelden de medewerkers van de Waddenunit een dronken schipper, transporteur illegale personen, drugstransport en een illegale visser na. In alle gevallen waas het resultaat hetzelfde: een stel knellende handboeien.

Woensdagavond vond er een oefening plaats met overstappen in het donker. De studenten stapten vanaf reddingsboot Dorus Rijkers (Terschelling) op de Asterias om daarna weer over te stappen op de razendsnelle rubberboot RR 901 van de Marechaussee/Douane.

Overstappen in het donker

,,Dit alles gebeurde terwijl de Asterias, voor stroom met 11 knopen door het Schuitengat voer”, vertelt Nico Laros, medewerker Waddenunit. ,,Je ziet dat tijdens dit soort onvoorziene omstandigheden, de studenten constant alert zijn. Sommigen vonden het prachtig, anderen waren te bang om over te stappen.”

Waddenunit

De coördinerend docent van de politieschool gaf enkele dagen later aan dat de studenten in de evaluaties vertelden dat zij het als een uitdagend, afwisselend, grensverleggend en leerzaam programma hebben ervaren. Het was volgens de studenten goed georganiseerd.

Samenwerking beheer/handhaving
In het kader van de Samenwerkingsagenda Beheer Waddenzee hebben alle handhavende organisaties in het Waddengebied structureel overleg. Het uitvoeren van gezamenlijke trainingen versterkt de onderlinge samenwerking. Het Programma naar een Rijke Waddenzee ondersteunt de uitvoering van de Samenwerkingsagenda.