Programma naar een rijke Waddenzee

Nieuwsbericht

maandag 25 september 2017

Lespakket Razende bol kan uitbreiden door extra financiering

De natuurlessen over de Razende Bol, een zandplaat tussen Texel en Den Helder, kunnen worden opgeschroefd naar 43 scholen in Noord-Holland. Na een lange zoektocht is de financiering voor dit waardevolle project rondgekomen.  

Het lespakket is tot stand gekomen door een samenwerking van Landschap Noord-Holland, de Helderse Vallei  en Ecomare. In het lespakket staat de bijzondere natuur van de Razende Bol centraal. Kinderen krijgen de opdracht om mee te denken met de boswachter hoe ze het gebied kunnen beheren.

,,Dit gebeurt op bijzondere manieren”, vertelt projectleider Hartger Griffioen van het Landschap Noord-Holland. ,,Er zitten ondermeer danslessen in. Zo leren kinderen spelenderwijs het belang van afstand en persoonlijke ruimte, zoals die ook voor dieren gelden. En er gaat ook een onderdeel over het ziekenhuis en de geboorte van baby’s. De Razende Bol is immers kraamkamer voor vogels en zeehonden. Zo proberen we de natuur met metaforen begrijpelijk te maken voor alle kinderen.”

De zandplaat voor de kust van Den Helder is namelijk een welkome stop voor duizenden trekvogels, om te eten, te nestelen en hun jongen groot te brengen. Ook zeehonden vinden hier hun huis. Tegelijkertijd is de Razende Bol een populaire recreatiebestemming. Dat levert soms spanningen op.

Onder het motto van ‘vroeg geleerd is oud gedaan’, is daarom het idee ontstaan om kinderen ook uitleg te geven over deze bijzondere natuur in hun eigen woongebied. Het lespakket liep de afgelopen jaren als pilot op drie scholen. Tot grote tevredenheid van alle betrokkenen.

Door de financiering van 20.000 euro vanuit Stichting de Versterking, het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Holland en het Ars Donandi+Russel ter Brugge Fonds is er nu genoeg geld om het lespakket uit te breiden naar ruim veertig scholen in de regio.

Actieplan Vaarrecreatie
Het beheer rondom De Razende Bol is een van de pilotprojecten van het Actieplan Vaarrecreatie Waddenzee. Het actieplan was met name bij de ontwikkeling van het lespakket betrokken.

Misschien wil je dit ook lezen?

vrijdag 21 juli 2017

Vaarrecreanten houden zich goed aan de regels op het Wad

Vaarrecreanten in de Waddenzee houden zich over het algemeen goed aan de regels in dit bijzondere natuurgebied. Zo houden schippers zich tamelijk goed aan de maximum−snelheid. En de gesloten gebieden worden over het algemeen goed gerespecteerd.

meer lezen
maandag 19 december 2016

Nieuwe brochure ‘Op een onbewoond eiland in de Waddenzee’

Onbewoonde eilanden spreken bijna altijd tot de verbeelding. Een nieuwe publieksbrochure geeft samen met online informatie een uniek overzicht van de 10 onbewoonde Waddeneilanden en zandplaten in Werelderfgoed Waddenzee.

meer lezen
woensdag 5 augustus 2015

Minder verstoring op Wadplaten zoals Richel

Veel beroepsschippers en vaarrecreanten gaan steeds bewuster om met wadplaten in de Waddenzee, zoals Richel (ten noordoosten van Vlieland). Daardoor worden minder vogels verstoord. Dat constateert de Waddenunit.

meer lezen