Kweldercentrum Noarderleech krijgt Waddengoud-certificaat

woensdag 4 juni 2014

Afgelopen zaterdag heeft de directeur van It Fryske Gea, Henk de Vries, het Waddengoud streekkeurmerk ontvangen voor Kweldercentrum Noarderleech bij Hallum. Gedeputeerde van de Provincie Fryslân, Tineke Schokker, overhandigde het certificaat en muurbordje van Waddengoud buiten bij het Kweldercentrum.

Noarderleech is een informatiepunt dat natuurkennis en de historie van de kwelders overbrengt op het publiek en van waar uit bezoekers ook belevingstochten over het buitendijksgebied kunnen maken. De bekroning met Waddengoud vormde een mooie start van de open dag die ook deze dag plaatsvond.

Waddengoud erkenning voor inzet
Het Kweldercentrum Noarderleech is in oktober van 2013 geopend en wordt grotendeels gerund door vrijwilligers. Nu acht maanden later is er de erkenning voor het centrum en haar werk in de vorm van het Waddengoud-keurmerk. Naast de duidelijke connectie met de Waddennatuur, werd ook het duurzaam gebruik van water, stroom en materialen geprezen. Net als het gebruik van eerlijke streekproducten.

Kweldergebied Noarderleech
Wat tachtig jaar geleden ooit bedoeld was als landaanwinning voor landbouwgrond, vormt nu het buitendijks natuurgebied Noarderleech waar flora, fauna en Waddenzee vrij spel hebben. Turend vanaf de dijk is in dit natuurlandschap ook een klein gebouwtje in de verte te zien. Oorspronkelijk was dit een Duitse bunker uit de Tweede Wereldoorlog. Via wandeltochten en de Seedykstertoer konden bezoekers van de open dag de bunker bezoeken, het buitendijksgebied beleven en vele andere interessante kennis opdoen over de natuur en historie van het gebied.