Kweldercentrum Noarderleech geopend

maandag 7 oktober 2013

Het Kweldercentrum Noarderleech is officieel geopend door gedeputeerde Tineke Schokker en Henk de Vries (directeur van It Fryske Gea). Het centrum is de plek waar kennis en verhalen uit de omgeving samenkomen. Het onbemande Kweldercentrum Noarderleech, vlakbij Hallum, is vanaf nu vrij toegankelijk. Het is iedere dag geopend van 8.30 tot 17.30 uur.

Even binnen kijken in het kwelddercentrum om buiten méér te zien, dat is het idee. Gedeputeerde Tineke Schokker noemt het informatiecentrum een voorbeeld van goede besteding van het Waddenfonds. Het centrum versterkt de band tussen de burger en de natuur. 

Overweldigende kweldernatuur
Het Kweldercentrum Noarderleech is een prima uitvalsbasis voor het maken van lange wandelingen, boeiende excursies en mooie wadlooptochten. Een ontmoetingsplek voor verhalen en belevenissen uit het kwelderland en rustplaats voor fietsers langs de dijk. Daarnaast wordt de locatie gebruikt voor gesprekken over de toekomst van natuurgebied Noard-Fryslân Bûtendyks. En het wordt gebruikt voor lezingen over de cultuur en geschiedenis van het binnen- en buitendijkse gebied.

Verder is het een werkplek van It Fryske Gea voor het beheer van de ruim 4.200 hectare slikvelden, pionierskwelders, hoge kwelders, dobben en zomerpolders.

De zomerpolder Noarderleech is jaren geleden bij wijze van proef omgevormd tot een kwelder. Met het graven van drie openingen in de meest zeewaartse zomerdijk kreeg het opkomende water vrij spel. De grootste winst was de toename en de verscheidenheid aan flora en fauna. Planten, vogels en andere dieren voelen zich thuis in het nieuwe kwelderland. De proef was een belangrijke input voor de ‘verzachting van de Randen van het Wad’ waar het Programma naar een Rijke Waddenzee hard aan werkt.