Programma naar een rijke Waddenzee

Nieuwsbericht

maandag 26 februari 2018

Jongeren actief bezig met Eems-vraagstuk

In het Eems-Dollardgebied zijn de laatste maanden jongeren actief geweest met het ‘anders-varen-vraagstuk’. Dit zorgt voor bewustwording en leidde ondermeer tot een aantal filmpjes.

Het Programma naar een Rijke Waddenzee heeft TOF media gevraagd om onder de projectnaam ‘kopje onder in de Eems’ verbindingen te leggen met een lagere school, een technasium, de zeevaartschool in Delfzijl en een jongerengroep uit Uithuizen.

Termunterzijl
De kinderen van verschillende leeftijdsgroepen en onderwijsnivo zijn op verschillende manieren met het Eemsvraagstuk aan de slag gegaan. Zo hebben de leerlingen van twee basisscholen uit Termunterzijl een film opgenomen met het Groninger Landschap en Groningen Seaports. De kinderen hebben niet alleen de presentatie en het redactiewerk  gedaan, ze hebben ook de animaties zelf geknutselt. De producten zijn ook gepresenteerd in het bijzijn van ouders en grootouders. Bovendien kunnen de filmpjes makkelijk gedeeld worden op social media.

Bij de zeevaartschool kwam strategietrekker Michiel Firet namens PRW langs om een masterclass tegeven over het Eems-vraagstuk. ,,Doordat de kinderen uit deze regio een concreet product maken, zijn ze ook ineens actief aan het denken over ‘hun’ Eems. Dat vergroot de bewustwording”, vertelt Firet.

Eems Dollard 2050
De jongeren van Express TV uit Uithuizen mochten hun film vertonen tijdens de opening van de website van EemsDollard2050.nl. Ze waren vooral onder de indruk van de schepen op de Meijerwerf in Papenburg. ,,Die zijn echt huge. Dan vraag je je toch af; hoe past dat nu door onze Eems?” De Groningse Gedeputeerde Henk Staghouwer was bij de opening van de website en toonde zich blij verrast met het filmwerk.

NB: de hoofdfilm is nog niet online. Het filmpje van Express-tv vindt u hierboven.

Misschien wil je dit ook lezen?

maandag 26 november 2018

Overtollig slib omzetten in nuttige landbouwgrond

Kun je landbouwgrond verrijken met Slib uit de Eems. En zo ja, zou dat ook toepasbaar zijn in andere delen van het Waddengebied?

meer lezen
donderdag 11 januari 2018

Zenders en akoestisch net brengen Eems-vissen in Beeld

De afgelopen maanden is er hard gewerkt aan een nieuw en bijzonder vismonitoringsprogramma voor de Eems-Dollard: “Eems-vissen in beeld” / “Emsfische im Focus”. Zo is er ondermeer een telemetrisch netwerk opgezet met onderwatermicrofoons die gezenderde vissen kunnen detecteren.

meer lezen
donderdag 23 februari 2017

Sneak Preview Eems-Dollard film

In 2018 moet er een uitgebreide tv-reportage komen over de ecologische problemen in de Eems-Dollard. Dit wordt dan uitgezonden op de NPO. Het Programma naar een Rijke Waddenzee mocht alvast een sneak-preview bekijken.

meer lezen
donderdag 14 juli 2016

Technasiasten doen mooie ontdekkingen voor Eems-Dollard

Het ontdekken van een slibverwerkingsfabriek in Antwerpen en het maken van een overslageiland inclusief kabelbaan. Het is zomaar een greep van de ideeën van een kleine 200 Technasiumscholieren van RSG de Borgen uit Leek.

meer lezen