Eerste jonge grijze zeehond in Waddenzee gezien

woensdag 19 november 2014

Het eerst jong van de grijze zeehond is vorige week donderdag in de Waddenzee gespot door de Waddenunit. Dat is bijzonder vroeg. In de vorige eeuw zag je de eerste jongen pas halverwege december.

De bemanning van De Stormvogel zag de jonge zeehond op Engelsch Hoek. Dat is een plaat tussen Terschelling en Vlieland in. De plaat is erg geliefd bij grijze zeehonden. Het hele jaar door liggen zij hier. Vorig jaar werd het eerste jong rond 20 november waargenomen en in 2012 op de 17e. Nu dus al op 13 november. De oorzaak hiervan is onbekend.   

De Waddenunit heeft vandaag een nieuwe inspectie uitgevoerd. Inmiddels blijkt het al om vier jongen te gaan, zo meldt Eelke Sybren Dijkstra namens de Waddenunit. ,,We zijn ook doorgevaren naar Richel. Hier hadden we eerder tijdens een vogeltelling al sporen gezien van de grijze zeehond. Meestal is dat een teken dat er jongen aan komen. En dat blijkt nu ook zo te zijn. We zagen tussen de 30 volwassen dieren 1 jong liggen.”

Zeehondengriep
Maandag werd bekend dat het zeehondengriepvirus inmiddels is overgewaaid naar de Nederlandse Waddenzee. ,,In Duitsland en Denemarken ging het om de gewone zeehond. In Nederland zijn nu ook gewone zeehonden omgekomen. Maar we weten niet of en hoe de grijze zeehond en hun jongen reageren op dit virus. Dat houden we in de gaten”, aldus Dijkstra.

Pups in de winter
In de Waddenzee leven gewone zeehonden en de grijze zeehond. De gewone zeehond krijgt pups begin zomer. De Grijze zeehond krijgt zijn jongen echter in de winter. Daarom heeft het jong ook zo’n mooie vacht. Dit houdt ‘m lekker warm. Het duurt zo’n drie weken voordat het jong van de grijze zeehond het water in kan. Rust is in deze weken erg belangrijk.

Mededeling:
Vanwege een heersend virus onder de populatie zeehonden in de Noord- en Waddenzee bestaat er de kans dat dode dieren aanspoelen. Omdat niet duidelijk is of deze dieren het virus bij zich dragen wordt u verzocht afstand tot deze dieren te houden, honden aangelijnd te houden, de dieren niet aan te raken en direct de gemeente of de politie te waarschuwen. De gemeente zal er zorg voor dragen dat deze dieren in samenwerking met het ministerie van Economische Zaken en andere hulpdiensten onder veilige omstandigheden zullen worden getransporteerd.