Programma naar een rijke Waddenzee

Nieuwsbericht

woensdag 12 juli 2017

De Waddendijk als belvedère: belevingskaart Waddenkust

Het gebied rondom de Waddendijken aan de vastelandskust van Noord-Holland, Friesland en Groningen, is voor veel Nederlandse toeristen nog een onbekende plek. Een speciale interactieve kaart wijst toeristen nu op al het moois dat er in deze regio is te beleven. Archeologische vondsten, cultuur, bijzondere natuur, relevante fiets-en wandelpaden; het is allemaal samengebracht in één overzichtelijke kaart.

Het toeristische overzicht is een idee van het Programma naar een Rijke Waddenzee en is uitgevoerd door N0.0RDPEIL om de beleving van Werelderfgoed Waddenzee te vergroten.  Merk Fryslân, Marketing Groningen, Stichting Regio Marketing Toerisme , NMF Erfgoedadvies en Sense of Place hebben de informatie aangeleverd. Daarbij zijn voor 15 deelgebieden, gelegen tussen Den Helder en De Dollard, de verhalen, voorzieningen en routes op het gebied van kunst, natuur, en cultureel-, militair-, archeologisch- en watererfgoed in beeld gebracht.

Landschap krijgt meer betekenis
,,De schoonheid van het Waddengebied zit ‘m ook vaak in de verhalen erachter. De gevonden Vikingschat op Wieringen is daar een mooi voorbeeld van”, vertelt Hendrikus Venema van het Programma naar een Rijke Waddenzee. ,,De kaart zal geen horden toeristen trekken, maar dat hoeft ook niet. De historische verhalen sluiten juist mooi aan op de natuur- en cultuurwaarden van dit Werelderfgoedgebied. Rust en ruimte zijn dan belangrijk. Door  het bijeenbrengen van deze verhalen krijgt het gebied meer betekenis.”

De kaart kun je online doorscrollen via http://www.visitwadden.nl/belevingskaart. Hieronder is een download beschikbaar zodat je de kaart kan raadplegen als je offline bent. Achter de schermen wordt er nu verder gekeken naar de mogelijkheid om de kaart ook als app aan te bieden en om de kaart in meer talen beschikbaat te stellen.

Werelderfgoed Waddenzee
Het Programma naar een Rijke Waddenzee is een netwerkorganisaties van overheden, natuurorganisaties en gebruikers die actief zijn in het Waddengebied. Een van de doelen is om meer toeristische kwaliteit aan te bieden in het gebied en om de bijzondere status van het Werelderfgoed Waddenzee uit te dragen voor natuur en economie.

rapporten en documenten in dit thema

  • dinsdag 11 juli 2017

    Belevingskaart Waddenzee

    De Waddendijk als belvedère: interactieve belevingskaart Waddenkust (PDF, 22.0 MB).

    naar rapport

Misschien wil je dit ook lezen?

vrijdag 16 februari 2018

Beleef de Waddenzee tijdens LWD2018

Vanaf 4 april kun je op twee plekken in Leeuwarden kennismaken met het Wad. Sense of Place organiseert namelijk twee tentoonstellingen in de Culturele hoofdstad van Europa. Het ‘Waterpanorama’ vind je in het Aegongebouw en in de Kanselarij is de tentoonstelling ‘Waddenkelder’.

meer lezen
maandag 6 november 2017

Pleidooi voor integraliteit op Deltacongres

Het deltacongres van donderdag 2 november trok ruim 1500 mensen naar Leeuwarden. Daar werden tal van onderwerpen behandeld die te maken hebben met water, veiligheid en deltanatuur.

meer lezen
dinsdag 4 juli 2017

Erecode in jachthavens Waddenzee

Waar zijn nu de vogels, welke gebieden zijn gesloten in de Waddenzee en op welke plaatsen kom je zeehonden tegen? Bij de jachthavens aan de Waddenzee ligt dit jaar voor het eerst een overzichtskaart met antwoord op dit soort vragen. Daarnaast geeft de uitvouwbare Z-kaart volop informatie over de Erecode.

meer lezen
maandag 26 juni 2017

Geslaagde editie van Dag van het Wad

Vandaag, maandag 26 juni 2017, is het precies 8 jaar geleden dat UNESCO de Waddenzee benoemde tot Werelderfgoedgebied. Dat is dit weekend gevierd met een speciaal feestprogramma. Van Den Helder tot aan Delfzijl werden er tijdens de “Dag van het Wad” leuke activiteiten georganiseerd langs en op het Wad.

meer lezen
dinsdag 13 juni 2017

Scandinaviërs belangrijke doelgroep voor duurzaam Waddentoerisme

Scandinaviërs, en dan met name de 50-plussers kunnen een belangrijke doelgroep zijn voor duurzaam toerisme in het Waddengebied. Toch wordt deze groep nu maar mondjesmaat bereikt en dat is een gemiste kans. Via een aantal communicatiemiddelen kan deze groep echter snel bereikt worden.

meer lezen