Dag van het Wad: Verjaardagsfeestje Waddenzee Werelderfgoed

maandag 12 juni 2017

LEEUWARDEN – In het weekend van 24 en 25 juni viert de Waddenzee haar Werelderfgoedstatus. Van Den Helder tot aan Delfzijl worden er tijdens deze “Dag van het Wad” tal van activiteiten georganiseerd langs en op het Wad. Veel activiteiten zijn gratis of tegen gereduceerd tarief. Zo kan iedereen op een laagdrempelige manier het Waddengebied beleven.

De Dag van het Wad wordt georganiseerd door tal van partijen en met hulp van veel vrijwilligers. Ondernemers, natuurverenigingen en overheden hebben onder regie van het Programma naar een Rijke Waddenzee een mooi feestprogramma georganiseerd. Op 18 locaties worden activiteiten georganiseerd. Soms gaat het om een gratis wadlooptocht, maar op een aantal plekken zijn speciale feestprogramma’s waar de hele dag wat valt te beleven.

Hotspots
Op deze speciale hotspots kun je Werelderfgoed Waddenzee op verschillende manieren proeven, voelen en beleven. Zo kent het Friese Paessens-Modddergat een bomvol weekend met veel aandacht voor de visserij. Bij Bezoekerscentrum de Dollard (Termunten, Groningen) wordt zondag het feestje gevierd met prachtige verhalen, kunst en verschillende wandeltochten. En op de grens van deze provincies kun je in Lauwersoog de hele dag mee met verschillende excursies, zoals het vrijlaten van opgevangen zeehonden.

Dag van het Wad
Acht jaar geleden werd de Waddenzee, als enige natuurgebied in Nederland, uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed. De Waddenzee wordt daarmee nu wereldwijd erkend als uniek natuurgebied. In Duitsland wordt de ‘Dag van het Wad’ al langer gevierd. In Nederland wordt het nu voor de tweede keer georganiseerd, na het succes van vorig jaar.

Uitnodiging
Het doel van de organiserende partijen is om aandacht te vragen voor de unieke natuur in het Waddengebied. De beste manier om te ontdekken waarom de Waddenzee op wereldschaal zo bijzonder is, is om er zelf heen te gaan en het te ervaren.

Waddenzee Werelderfgoed
De Waddenzee is het grootste aaneengesloten en laatst overgebleven systeem van zand- en moddervlakten die droogvallen tijdens eb. Het leefgebied is heel divers en bestaat uit getijdengeulen, zeegras-weiden, mosselbanken, zandbanken, wadden, zoutmoerassen, stranden en duinen. Veel diersoorten waaronder zeezoogdieren zoals de gewone zeehond, de grijze zeehond en de bruinvis gebruiken dit gebied dan ook als broedplaats en overwintergebied. Daarnaast brengen zo’n 10 tot 12 miljoen vogels ieder jaar een bezoek aan het gebied.

Meer info:
http://www.dagvanhetwad.nl