BirdLife aan het woord: trekvogels op de voet gevolgd

woensdag 22 maart 2017

Hoe verliep de integrale vogeltelling in het tropische West-Afrika? BirdLife vertelt over haar betrokkenheid bij het waarnemen, leren, begrijpen en tellen van de vogels in dit deel van de wereld. Van Mauritanië tot aan Sierra Leone mobiliseerden zich duizenden vogelliefhebbers.

Mauritanië
Langs de 750 kilometer ongerepte kust aan de Atlantische Oceaan, was de organisatie Nature Mauritania verantwoordelijke voor de telling van de vogels. Zo ook in het National Park Banc d’Arguin, waar een omvangrijk aantal vogels rust en broed op zandbanken in de ondiepe zee. Het is een van de meest vogelrijke gebieden van de wereld waar vogelliefhebbers hun hart ophalen bij het zien van vele soorten vogels. Dat was dit jaar ook weer het geval, er werden meer dan 2 miljoen vogels en 82 soorten geteld, waaronder vele flamingo’s en steltlopers.

In het waterrijke National Park Diawling lag het aantal waargenomen soorten nog hoger. Hier werden in totaal 124 soorten geteld en 248.320 vogels. Gedurende het regenseizoen, bestaat dit park grotendeels uit water. De combinatie van zoet en zout water die hier ontstaat, wordt er een broedplaats gecreëerd die erg geliefd is onder de vogels.

In het idyllische Mauritanië sprong uiteindelijk een vogelsoort erboven uit. Tijdens de waarnemingen bij de broedeilanden, werd een aanzienlijke toename van roze- en kleine flamingo’s opgemerkt.

Rob Buiter - Roze flamingo
© foto: Rob Buiter

Senegal
Miguel Lecoq reisde, namens BirdLife, door het noordelijke deel van het National Park Saloum Delta. Het National park is een van de rijkste delta’s van Afrika. Een plek waar mangroven met een weelderige fauna en flora in overvloed aanwezig is. Grote aantallen vogelaars bewonderen hier jaarlijks het natuurschoon vanuit de authentieke fel beschilderde pirogue kano’s.

Miquel ging het avontuur aan met vijf natuur rangers en agenten van het plaatselijke Tracking Department. Samen doorkruisten zij weelderige mangroven, zanderige kusten, eilanden en zoutpannen. Tijdens de reis spotten ze meer dan 30.000 watervogels die behoren tot wel 52 verschillende soorten.

In het zuiden van Senegal, in het altijdgroene Casamance, werden kinderen gevraagd om een bijdrage te leveren aan de vogeltelling. Vanuit BirdLife begeleidde Blandine Mélis een nieuwsgierige groep kinderen in het herkennen en tellen van vogels. Dit speelde zich af in het uitgestrekte vogelreservaat Kallisaye. De nodige expertise werd geleverd door de beschermers van het reservaat, het Communities Développement. Aan boord van wankelende kano’s telden zij samen de vogels.

Rob Buiter - Pirogue kano's
© foto: Rob Buiter

Guinee-Bissau
De Bissagoseilanden in Guinee-Bissau bestaat uit 21 grote eilanden en nog vele kleinere in de Atlantische Oceaan. Op deze eilanden struikel je letterlijk over de vele vogels en tijdens de overtocht van eiland naar eiland wordt je overspoeld door kleurrijke vogels in het mangrovebos. In opdracht van BirdLife hield Claudien Nsabagasani hier de vogelstand bij. Experts uit Nederland en Portugal en leden van de lokale organisatie ODZH droegen hier ook hun steentje bij.

Claudien werkt in Guinee-Bissau in het Important Bird and Biodiversity Area (IBA). Een IBA is een gebied dat internationaal van belang is als leefgebied voor wilde vogels. Wereldwijd zijn meer dan 12.000 van dit soort gebieden in 218 verschillende landen.

Sierra Leone
Tenslotte organiseerde Geoffroy Citegetse van het Conservation of Migratory Birds (CMB) de vogeltelling in Yawri Bay. De baai is gelegen aan de Atlantische zee en beschikt over rijke modderbanken en mangroven. Deze plek biedt plaats aan tienduizenden vogels, waar zij driekwart van het jaar doorbrengen.

De telling Yawri Bay werd in samenwerking met de organisatie Conservation Society of Sierra Leone opgezet. Ondanks de hoge betrokkenheid van mensen bij de bescherming van deze plek, blijft het gebied bedreigd door hoge visserijdruk.

BirdLife
Voor BirdLife is de groei van vogelkennis in West-Afrika noodzakelijk voor het voortbestaan en de kwaliteit van de jaarlijkse vogeltelling. Ze willen de overheid en internationale organisaties erop blijven wijzen dat deze bijzondere vorm van aandacht nodig is. Voornamelijk voor de bescherming van de wetlands.  Op wereldschaal zijn Wetlands nog altijd zeldzame gebieden.