Programma naar een rijke Waddenzee

Nieuwsbericht

maandag 4 juni 2018

Bijzondere vondst: Trossen eieren van pijlinktvis

De Waddenunit heeft onlangs een bijzondere vondst gedaan in de Waddenzee. Op het mosselrekje in het Oosterom (iets ten zuiden van  Terschelling)  trof de bemanning enkele trossen eieren van een pijl(staart)inktvis 

In hoeverre de vondst écht uniek is voor de Waddenzee,  is niet bekend. ,, Het is in elk geval bijzonder”, vertelt Nico Laros van de Waddenunit. Hij werkt al meer dan dertig jaar op de Waddenzee. ,,Ik heb het in al die jaren nog nooit gezien of gevonden.”

Zeekat en pijlinktvis

Twee jaar geleden vond de bemanning van de Asterias ook al eieren van een inktvis op exact dezelfde locatie. Maar dat was die van de zeekat. Dat was eveneens een bijzondere vondst.

Eerder al melden onderzoekers een toename van inktvissen in ondermeer de Noordzee. Een uitbreiding naar de Waddenzee zou niet onlogisch zijn. Het is relatief luw en warm water. Bovendien is de garnaal (naast bepaalde vissoorten)  een belangrijke  prooi. In de Zeeuwse wateren is de inktvis al langere tijd bezig met een opmars.

Voortplanting

Volwassen dieren komen in het voorjaar vanuit Het Kanaal naar het noorden om hier langs de Noordzeekust te paaien. Het voedsel bestaat voornamelijk uit vis en garnalen.  De vrouwtjes zetten doorzichtige 2 mm grote eieren af, ingebed in gelatineuze snoeren van circa 20 centimeter lengte. Deze worden in trosjes met een steeltje vastgemaakt op het substraat, zoals duidelijk te zien is op de foto.

Rijke Waddenzee

Het Programma naar een Rijke Waddenzee kijkt op dit moment ondermeer naar wat de toegevoegde waarde zou kunnen zijn van harde structuren in de Waddenzee. De vondst van dergelijke eieren op een hard stukje structuur (een mosselmandje) is dan waardevolle input.

FOTO: Nico Laros / Waddenunit

Misschien wil je dit ook lezen?

woensdag 12 september 2018

Waddenvisser vindt zeepaardje bij garnalenvangst

Tijdens het garnalenvissen op de Oostereems, nabij Borkum, heeft de ZK-13 een zeepaardje opgevist. Hoewel het er op lijkt dat zeepaardjes vaker voorkomen in het Waddengebied is de vangst ervan nog steeds bijzonder.

meer lezen
vrijdag 6 juli 2018

Vismonitoringsfuiken op oostelijk Wad

Voor het eerst zijn er vismonitoringsfuiken op het oostelijk Wad geplaatst. Het gaat om twee fuiken. Eén bij Lauwersoog en één bij Schiermonnikoog. De fuiken zijn nodig voor een betrouwbaarder beeld van de visstand.

meer lezen
dinsdag 26 juli 2016

Bijzondere vondst Waddenzee: Honderden eitjes van de zeekat

De bemanning  van de Waddenunit heeft een bijzondere ontdekking gedaan in de Waddenzee. Zij vonden in een mosselmandje honderden eitjes van de Zeekat (Sepia officinalis).

meer lezen
maandag 14 december 2015

Zin en onzin van harde structuren in de Waddenzee

Kies voor een systeembenadering en houd het multidisciplinair. Dat zijn de twee belangrijkste aanbevelingen tijdens de bijeenkomst over de zin en onzin van harde structuren in de Waddenzee.

meer lezen
dinsdag 21 mei 2013

Schelpenkorven als klimaatbuffer voor Zuidwest Ameland

Na de kleischelpenbank, stortstenendam, rijsthoutendammetjes en het verleggen van geultjes, is het nu tijd voor de derde maatregel bij de Feugelpôlle op Ameland. Doel is om de natuur een handje te helpen tegen de sterke waterkrachten van de geul de Borne, die de Feugelpôlle stukje bij beetje doet verdwijnen in de Waddenzee.

meer lezen