Bemanning ‘Krukel’ bevrijdt gewone zeehond van touw

woensdag 7 januari 2015

De bemanning van de Krukel (onderdeel van de Waddenunit) heeft afgelopen zondag een zeehond gered van een stuk touw dat om de nek zat. Bekijk hier de foto’s van de reddingsactie. 

Een dag eerder was de bemanning van de Krukel ge-alarmeerd door een robbenboot (‘Zeehond’ van Ameland). Zij zagen de zeehond op een zandplaat in de Waddenzee met het gewraakte stuk touw. Zondagochtend vertrok de ‘Krukel’ daarom vanaf Lauwersoog. Na zo’n drie uren varen, kwam de boot aan bij de ‘Blauwe Balg’. Na wat speurwerk werd het dier ontdekt. Het betrof een vrij jonge zeehond van waarschijnlijk 1,5 jaar oud.

Roofdieren
Het stuk touw zat behoorlijk strak om de nek en daar had het veel hinder van. Het dier lag zo’n 15 meter vanaf de waterkant. De bemanning legde het vaartuig ten anker en de laatste meters werden via de rubberboot afgelegd. Voor een reddingsactie van zo’n dier dien je op de hoogte te zijn van het (vlucht)gedrag, het terrein en hoe je dat moet aanpakken. Het zijn roofdieren en de bemanning moest voorzichtig te werk gaan. Uiteindelijk is het dier gevangen.

Toen het dier in bedwang was, is het geïnspecteerd op verwondingen. Deze waren er niet en dat betekende dus dat het dier het touw nog niet zo lang rond de nek had. Als het touw lang om de nek zit, krijgt een zeehond diepe snijwonden en moet het naar de dierenarts. Het touw werd doorgesneden en de zeehond kon haar vrijheid tegemoet gaan. Overigens, beleefde ze dat zelf wat anders. Ze keek verontwaardigd op en maakte zich snel uit de voeten in het water.

Touw kan desastreus zijn
Maar hoe komt zo’n dier nu aan zo’n stuk snijdend en verstikkend touw rond haar nek? Het is waarschijnlijk een stukje bindtouw geweest. Dit wordt gebruikt om bijvoorbeeld een kleed over een deklast aan boord van een koopvaardijschip op z’n plaats te houden. De Waddenunit ziet dagelijks hopen van dit soort kleine kluwen touw liggen en deze zeehond heeft het op een onfortuinlijke manier rond de nek gekregen.

Dit diertje had geluk dat er een kort lijntje bestond tussen een gebruiker (de robbenboot) en een beheerder (de Waddenunit) en dat het derhalve snel gered kon worden. Maar vaak komt de Waddenunit vogels tegen die verstikt zijn door een touw of zeezoogdieren die van de van honger omgekomen zijn of verdronken. Een klein stukje touw kan dus desastreus zijn voor leven in de natuur.

Over de Waddenunit
De Waddenunit bestaat uit vier bemande boten die namens het ministerie van Economische Zaken rondvaren in de Waddenzee voor handhaving, monitoring en voorlichting. Zo  monitoren ze bijvoorbeeld nieuwe mosselbanken, noteren hoe geulen zich verplaatsen, controleren vistuigen van vissers, tellen vogels op hotspots en ze vertellen zeilers ondermeer waar ze wel of niet kunnen droogvallen.