Programma naar een rijke Waddenzee

Nieuwsbericht

vrijdag 24 november 2017

Beheerders Waddenzee pakken steeds actiever het plastic probleem aan

Sinds vorig jaar zijn alle beheerders in het waddengebied gezamenlijk aan de slag om het probleem plastic in het Werelderfgoed Waddenzee aan te pakken. Het was Nienke Dijkstra van Doe Eens Wad die ervoor zorgde dat plastic in de Waddenzee op de bestuurlijke agenda kwam. Inmiddels is er een actieplan gestart.

Deze week werd er tijdens een door PRW georganiseerd werkcongres gekeken hoe het ervoor staat met de acties uit het plan. Wat gaat goed en wat kan beter? Nienke Dijkstra is enthousiast: ‘Een aantal zaken lopen anders dan in het actieplan is bedacht, maar er gebeurt veel! Er ontstaan mooie samenwerkingen en de eerste resultaten zijn al zichtbaar.’

Tijdens een energieke dag, waarbij ruim 40 mensen van allerlei organisaties, lagen en uitvoeringsniveau’s bij elkaar aan tafel zaten, werden de acties uit het plan tussentijds geëvalueerd en plannen gemaakt voor vervolgstappen. Volgens Dijkstra is er flink beweging: ‘De houding verandert. Ik zie dat het plastic afvalprobleem nu ook echt door beheerders wordt opgepakt. Iedereen kijkt vanuit zijn eigen mogelijkheden en grijpt kansen aan om de aanpak verder te brengen. Denk bijvoorbeeld aan monitoring. ‘

Er borrelden ook enkele nieuwe ideeën op.  Bijvoorbeeld om de trilaterale ministersconferentie van volgend jaar in Leeuwarden helemaal plasticvrij te maken. Op die conferentie komen de drie waddenlanden Nederland, Duitsland en Denemarken gezamenlijk tot nieuwe afspraken over het verbeteren van het Werelderfgoed Waddenzee. Ook inhoudelijk krijgt de aanpak van plastic in het Werelderfgoed Waddenzee hier nu een plaats.

Naar aanleiding van het werkcongres komt er een advies aan de Beheerraad Waddengebied met daarin voorstellen voor aanpassing en uitvoering van het actieplan om de slagkracht en samenwerking in 2018 te vergroten.

BRON: Waddenvereniging

 

FOTO: Stijn Rommets

rapporten en documenten in dit thema

 • woensdag 8 februari 2017

  Actieplan Plastic 2017-2018

  Actieplan Plastic 2017-2018: “Op naar een plastic vrij Werelderfgoed Waddenzee. Wat kun jij doen?” (PDF, 12.2 Mb)

  naar rapport
 • woensdag 19 oktober 2016

  Inventarisatie plastic Waddenzee

  Wie haalt het plastic en ander zwerfafval uit de Waddenzee en volstaat de huidige aanpak? (PDF, 2.1 Mb)

  naar rapport
 • donderdag 7 juli 2016

  Richtlijn Plastic Afval opruimen

  Wat ruim je nu wel op en wat niet? Richtlijn Plastic Afval opruimen in het Waddengebied (PDF, 0.2Mb).

  naar rapport

Misschien wil je dit ook lezen?

dinsdag 11 december 2018

Terugblik Werkcongres Plasticvrije Waddenzee 2018

Op 29 november is voor het vierde opeenvolgende jaar het werkcongres Plasticvrije Waddenzee georganiseerd. De oogst van dit jaar: een grote opkomst, veel inspiratie en concrete adviezen en acties voor vervolg.

meer lezen
maandag 12 november 2018

Vierde werkcongres plasticvrije Waddenzee in Lauwersoog

Op donderdagmiddag 29 november wordt het vierde werkcongres over een plasticvrije Waddenzee georganiseerd. De bijeenkomst is bedoeld voor bewoners, beheerders en beleidsmakers die actief zijn tegen plastic in Werelderfgoed Waddenzee.

meer lezen
maandag 22 oktober 2018

Bosatlas van de Wadden is een mooie ontdekkingsreis

De Bosatlas van de Wadden is klaar! De Bosatlas behandelt een breed scala aan onderwerpen: Van IJstijd tot zandsuppletie, van plankton tot zeehond, van priel tot kwelder. PRW is erg blij dat er veel aandacht is voor de onderwaternatuur.

meer lezen
dinsdag 26 juni 2018

Verrjaardagskado Wadenzee Jutezakjes om plasticafval op te ruimen

Zaterdag 30 juni 2018 wordt de verjaardag van de Waddenzee Werelderfgoed gevierd. Daarom krijgt de Waddenzee 2000 juten jutzakjes cadeau om plastic in op te ruimen.

meer lezen
dinsdag 23 januari 2018

Verkenning naar één Beheerautoriteit Waddenzee

De ministers Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) en Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) laten een verkenning uitvoeren naar 1 beheerautoriteit voor de Waddenzee. Dit melden zij in een brief aan de Tweede Kamer.

meer lezen
dinsdag 24 oktober 2017

Werkbijeenkomst over Actieplan Plastic

Op 22 november 2017 wordt het derde werkcongres gehouden rond het onderwerp plastic in het Werelderfgoed Waddenzee. Deze vindt plaats in het boothuis op de locatie “Lauwersmeerplezier”.

meer lezen
maandag 31 juli 2017

Samen iets doen aan de Plastic Soep in de Waddenzee

Morgenvroeg start ook het plastic opruimen in het Waddengebied. Doe eens Wad verzorgt namelijk dit jaar de start van de Bokalis Beach Cleanup Tour van Stichting de Noordzee op de Wadden. Dinsdagochtend 1 augustus om 7.00 uur zeilt de vissermansschouw “de Raaf” de haven van Lauwersoog uit en zet koers naar Schiermonnikoog.

meer lezen
woensdag 8 februari 2017

Gezamenlijke actie vóór plastic vrije Waddenzee

Alle natuurbeheerders in het Waddengebied gaan in de komende twee jaar gezamenlijk aan de slag om het plastic probleem in Werelderfgoed Waddenzee aan te pakken.

meer lezen
woensdag 19 oktober 2016

Veel steun voor plastic-vrije Waddenzee

In het Waddengebied is er veel draagkracht, bereidheid en enthousiasme om te streven naar een plastic-vrije Waddenzee. Tegelijkertijd is het voor betrokken partijen lastig om het probleem goed aan te pakken.

meer lezen
donderdag 12 november 2015

Plastic afval groeiend probleem voor Werelderfgoed Waddenzee

Plastic is een groeiend probleem voor de Waddenzee. Vogels en Zeehonden raken bijvoorbeeld verstrikt in visnetten. En flessen, autobumpers en kunststofonderdelen ontsieren het Werelderfgoedgebied. Het Programma naar een Rijke Waddenzee organiseerde daarom een bijeenkomst over plastic in de Waddenzee. Daarmee geeft PRW een vervolg op de brandbrief Nienke Dijkstra van Doe eens Wad.

meer lezen