Veerkracht

donderdag 30 april 2020

Ze zijn weer terug! En net als andere jaren scheren ze vreugdevol door de lucht. Een staalblauwe lucht waarin al wekenlang de condens-strepen opvallend ontbreken. De komst van de zwaluwen; voorlopig een van de weinige intercontinentale vluchten.

Hoe de coronacrisis ons wereldwijd raakt, verschilt nogal. Thuisquarantaine of verplichte opname in een noodopvang. Boetes als wapen tegen ongewenste samenscholing of rubber kogels. Artsen die vloggen of artsen die publiekelijk excuses moeten aanbieden. Hamsteren van wc papier, pasta of wapens of geen geld hebben voor dagelijkse boodschappen. Ook hoe de coronacrisis ons in Nederland raakt, verschilt nogal. Vechten voor je leven op de IC. Vechten voor andermans leven op de IC. Werkloos worden. Het drukker hebben dan ooit. Je levenswerk ineen zien storten. Dierbaren niet kunnen omhelzen. Niet kunnen genieten van het leven, zoals je dat het liefst zou doen.

Wat ons bindt? Het denken in kansen. Ineens is het glas halfvol. We tonen veerkracht en creativiteit!  Digitaal vergaderen, leren en borrelen. Op zondagen wandelen we langer dan dat we in de auto zitten. We herontdekken het versturen van post. We omarmen de publieke sector. We ontdekken de eigen omgeving, gaan bijen tellen en volgen online “de tuinvogelcursus voor beginners”. We zijn geruisloos 100 gaan rijden op de Afsluitdijk. Althans, diegenen die nog rijden. Hotel van der Werff maakt van de gelegenheid gebruik de gelagkamer ‘ns goed aan te pakken. Geen zorgen! “Sfeertechnisch verandert er weinig” , aldus de hotelmanager. Het Brouwdok lanceert “kratfunding” en via supportyourlocals bestel je voedseldozen van De Streekboer en Wad-oesters van ’t Ailand. Er wordt gewerkt aan een digitale Oerol-ervaring, “waarbij het eilandgevoel niet ver weg zal zijn”. Veerdiensten en de eilanden denken na over invulling van anderhalvemetertoerisme.

Zo redden we levens. Laten we onze stem horen tegen belastingontduiking en bonussen. Genieten we van schonere lucht en meer zichtbare natuur. Steunen we de lokale economie. En veroorzaken we trendbreuk na trendbreuk. Een fundamentele omslag in denken en doen? Bewegen richting een duurzame samenleving? Transformatief? Reken maar.

De economie moet weer op gang komen. De keuze is of we de oude gaan herstellen of dat we groeien naar en investeren in een veerkrachtige economie. Duurzaam, lokaal en betekenisvol. Juist in het waardevolle en dynamische Waddengebied en in samenhang met het werken aan een veerkrachtig ecosysteem.

De zwaluwen zitten op een hanenbalk hoog in de stal. Ze kwetteren en poetsen hun veren. Tot begin september, dan vertrekken ze weer. Kunnen wij dan ook weer vliegen? En kíezen wij daar dan voor?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.